avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Restituire avans
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Restituire avans

Buna ziua. As vrea si eu sa intreb daca are cineva vreo parere in legatura cu urmatoarea situatie: Urmare lansarii unei comenzi pentru livrarea unui echipament industrial, o societate a platit furnizorului un avans reprezentand 50 % din valoarea comenzii respective. Ulterior, s-a facut renuntare la acesta comanda, motivul fiind depasirea cu mult a termenului de livrare de catre furnizor. Totodata s-a solicitat si restituirea avansului. In pofida tuturor demersurilor facute, furnizorul nu a restituit decat o mica parte a acestui avans, in doua transe. Mentionez faptul ca a fost convocat in vederea realizarii procedurii de conciliere directa, dar nu s-a prezentat.
Intrebarea mea ar fi in legatura cu temeiul de drept pe care s-ar putea merge pentru o actiune in instanta, precum si in legatura cu posibilitatea de a solicita penalitati/dobanzi; imbogatirea fara justa cauza/temei sau plata nedatorata nu mi se par a fi adecvate; poate 969 Cc...sau poate 1021 Cc?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 12:40, 18 Decembrie 2009
Sfatul meu ar fi sa va intemeiati actiunea pe 1073 si urm. C.Civ. raportat la 1320 C.Civ., avind in vedere ca acea comanda lansata, odata intalnita cu acceptarea ei, au dat nastere, d.p.d.v. juridic unui contract de vanzare-cumparare (furnizarea unui produs, cu aplicarea 1295 C.civ.). Fiind prin excelenta un contract sinalagmatic, obligatiei de plata ii corespunde, in mod interdependent, obligatia corelativa de predare a bunului comandat. In situatia in care aceasta obligatie a vanzatorului nu este respectata "in timpul determinat", puteti (cf. mentionatului art.1320 C.civ.) cere rezolutiunea vanzarii sau punerea in posesie.
Cum ati cerut restituirea pretului, iar, asa cum ati mentionat, o parte din acesta v-a fost restituita, se poate presupune ca furnizorul a acceptat (chiar prin acte de executare) rezolutiunea amiabila si restituirea pretului. Faptul ca nu restituie intrega suma va da dreptul sa-l actionati in instanta, cf. 1073 C.civ. si sa solicitati obligarea acestuia la restituirea intregii sume si chiar la plata unor dezdaunari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata nedatorata? alboana alboana Buna ziua, Va supun atentiei Dvs. urmatoarea problema: o societate de leasing a incheiat contract de vanzare-cumparare cu un furnizor, pentru ... (vezi toată discuția)
Furnizor refuza livrarea echipamentelor comandate pe motiv ca nu le mai poate da la pretul acela me_shuv me_shuv Buna ziua, Sunt adminsitrator SRL in domeniul IT. Am comandat in urma cu o luna niste echipamente IT de server de la un retailer local. Mi s-a acceptat ... (vezi toată discuția)
Achizitionari bunuri si nerespectarea termenului de livrare Diana_Dienush Diana_Dienush Buna ziua, As dori o recomandare din partea dvs. Problema sta in felul urmator: Am fost recent la magazinul X de bijuterii si am cerut sa ne prezinte ... (vezi toată discuția)