avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... O persoană a găsit un bun pierdut și l-a dus la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

O persoană a găsit un bun pierdut și l-a dus la casa de amanet, de unde l-a recuperat poliția. Se închide acțiunea penală dacă se achită prejudiciul celui păgubit?

Bună ziua. Dacă persoana care a găsit un obiect pe stradă, ulterior amanetând acel obiect, dar el fiind găsit de către poliție și inapoiat titularului de drept, mai există obiectul cauzei penale? Sau se merge mai departe cu casa de amanet, care se consideră prejudiciată? Se va stinge acțiunea penală la achitarea prejudiciului către casa de amanet? Mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: George915 , utilizator 11:55, 23 August 2019
Articolul 243
Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală
@ Mircea Scalat
....daca taceai, intelept ramaneai dar deh, nu puteai sa nu iti dai in petec
Tomaion, aș duce un om ințelept ca tine la amanet, dar nu cred că mă pot răsplăti îndeajuns..dar de când cu băgarea in seamă, toți au devenit mari cunoscători..din câte știu este un forum pentru soluții juridice, nu pentru parodii si ironii ieftine, așa ca fugi la teatru dacă ai scenete in program...sunt curios cum o să probeze poliția insușirea acelui bun...oricine îl poate cumpăra de la oricine...faptul că a ajuns la un amanet, nu înseamnă că persoana care l-a amanetat este tot una cu persoana care l-a găsit. Acest lucru trebuie probat și dovedit...justiția nu se bazează pe presupuneri..

tomaion a scris:

@ Mircea Scalat
....daca taceai, intelept ramaneai dar deh, nu puteai sa nu iti dai in petec

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Telefon mobil gasit pe strada- nu gasesc proprietarul-exista un termen de predare? oji62 oji62 am gasit pe strada un telefon mobil performant. am incercat sa gasesc pagubitul trimitand mesaje pe numerele de romania( are numere multe de Franta! cred ca ... (vezi toată discuția)
In cazul decesului adultului cu handicap grav a fost platita ... ciobidan ciobidan In cazul decesului adultului cu handicap grav a fost platita necuvenit indemnizatia de insotitor pt o luna de catre serviciul public de asistenta ... (vezi toată discuția)
Caz penal sau nu ? papoyashu papoyashu Buna ziua, acum 2 zile am fost la o casa de schimb valutar sa schimb o hartie de 100 de euro in 2 hartii de 50.Stand la casa cu mai multi bani in mana si ... (vezi toată discuția)