avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament?

Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu daca mama ma poate da afara din apartament dupa moartea tatalui (care e acum grav bolnav) si ceda partea ei de mostenire fratelui meu. Ce drepturi am in acest caz? Ce poate face mama mea ca eu sa plec din apartament (relatia cu ea nu a fost niciodata buna). Mentionez ca mama are manifestari de agresivitate de multe ori, tipa si ma ameninta. Ea l-a favorizat intotdeauna pe fratele meu, desi el nu a facut nimic pentru parintii mei. Eu nu am un alt domicliu si lucrez in Bucuresti. E posibil ca ea sa ii cedeze fratelui partea ei de mostenire? Mama are 84 de ani si este in bune relatii cu administratorul blocului, pe care a cautat sa il convinga ca sunt o persoana nedorita, agresiva.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama, nu poate ceda fratelui nimic.

ba da, prin partaj, dupa ce accepta succesiunea, Poate instraina cota mostenita sau intreaga ei cota.

'Cat priveste evacuarea, stati linista ca nu va poate evacua nimeni de acolo.
Faptul ca aveti domiciliul acolo, atesta ca acolo locuiti in mod legal si stabil. La acordarea domiciliului, proprietarul de drept si-a exprimat acordul pozitiv, in fata organelor de politie, de a va lua in spatiu, si de a va inscrie in cartea de imobil.



ba da, dansa nu are vreo calitate decat de tolerat si e tolerata cat vor proprietarii, la cererea lor, poate fi evacuata.

In cazul decesului tatalui, deoarece aveti calitatea de mostenitor legal, se prezuma ca sunteti proprietar pe o anume cota parte

Proprietatea nu se prezuma, va fi proprietar pe o cota dupa dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor, ala va fi actul de proprietate, pana atunci e succesibil.

Apoi, deoarece sunteti proprietar, nimeni nu va poate evacua (asa cum gresit se afirma pe aici) .


un proprietar poate fi evacuat din mai multe motive si in urma catorva actiuni, in urma emiterii unui ordin de restrictie si protectie, ar fi un exemplu, in urma unei actiuni de evacuare pornita de beneficiarul unui drept de abitatie sau uzufruct, ar fi un alt exemplu..
Plus ca un coproprietar poate pierde aceasta calitate dupa o actiune de iesire din indiviziune.
Concluzie, sta acolo in casa, cat vor ceilalti. Cine are banul, are si puterea, aici e de fapt problema.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
si unde sa seteze camerele de supraveghere, in locuinta comuna, unde momentan este locatar si atat?

SinTakai a scris:


......... Puteti seta camere de supraveghere 24/7 care sa ateste video ca dumneavoastra sunteti cel bun iar daca continua sa va hartuiasca si agreseze ....

In sufragerie, camera personala (daca exista asa ceva), hol, bucatarie.

Nicedecum in camera mamei, baie sau alte locuri mai 'private'.

Alternativ sa aiba un dispozitiv de inregistrare vocala asupra lui care sa fie pornit cand presupune ca ar incepe scandalul.


As putea sugera sa aduca problema si tatalui pentru a se evita scandaluri mai urate. Stiu ca nu suna bine dar este un lucru care trebuie discutat si este mult mai santaos psiho-emotional sa se faca in formatul unui consiliu de familie decat sa se ajunga in instanta (sau doamne fereste mai rau)
Ultima modificare: Joi, 29 August 2019
SinTakai, utilizator
Dupa decesul tatalui, oricand, poate fi dezbatuta succesiunea.

Pe cale notariala, daca exista un deplin acord intre comostenitori, ori pe cale judiciara, daca survin divergente intre acestia.

Competenta materia, teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.


Prin urmare, prin succesiune, cota de 1/ 2 este transmisa.

Cota mamei dvs , in urma dezbaterii succesorala va fi cea de 1/ 8.( 1/ 4 din 1/ 2 ).

Cota dumneavoastra si a fratelui va fi cea de 3/ 4 din 1/ 2 , anume 3/ 8.( fiecare va detine o cota succesorala de 3/ 16 ).

Este adevarat ca mama are cea mai mare cota -parte din dreptul de proprietate, intrucat discutam de un bun comun, proprietate devalmsa.

Aceasta are si un drept de abitatie, in calitatea sa de sotie supravietuitoare.


Aceasta poate cere evacuarea dvs, dvs.puteti solicita restrangerea dreptului de abitatie viager.

Dreptul de abitatie ii confera acesteia uzul si posesia bunului.


Mama dvs.poate solicita partajarea, prin atribuire, a bunului, despagubindu-si copiii printr-o sulta.

Consultati un avocat.


Succes!

Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista posibilitatea sa-mi pierd dreptul la mostenire? gimigimi gimigimi Tatal meu a decedat in urma cu 2 ani si nu s-a dezbatut taxa de succesiune. Mentionez ca dansul a fost recasatorit, dar nu mai are copii din aceasta casatorie. ... (vezi toată discuția)
Contestare drept abitatie sot supravietuitor danieladam danieladam Buna ziua! Tatăl meu a decedat de curând. Părinții mei erau despărțiți in fapt de mai bine de 4 ani, dar nu divortati. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.se da următoarea situație.suntem 2 frați, mama ... Maryyyy121212 Maryyyy121212 Bună ziua.Se da următoarea situație.Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit.Acum fratele meu o tot constrânge pe mama să îi facă ... (vezi toată discuția)