avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie sociala pentru persoanele care nu au stagiul de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie sociala pentru persoanele care nu au stagiul de cotizare complet (12 ani si 4 luni)

Buna ziua.
As dori sa rezolv o enigma despre care nimeni nu ma poate lamuri. Daca mama mea are stagiu de cotizare de 12 ani si 4 luni, nu se incadreaza pentru pensie tocmai din acest motiv, ce optiuni exista? Am inteles ca este o pensie sociala, un fel de venit minim garantat pentru persoanele in aceasta situatie, cu stagiul mai mare de 10 ani dar mai mic de 15 ani. Ce putem face? Care sunt pasii pentru a putea beneficia de acest ajutor social sub forma de pensie? Stiu ca este vorba de o lege/prouect de lege care le acorda acest drept insa nu in calitate de pensionari, si de asistati social.
Mentionez ca de la Casa de Pensii mi s a spus ca daca ar fi avut stagiul complet, iesea la pensie in iulie 2020.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 27 August 2019
Nu exista sintagma "pensie sociala" ... Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2009, pot beneficia de indemnizatia sociala pensionarii, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Condiții necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:

- să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;
- să aibă domiciliul în România;
- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub 704 lei.(de la 01.09.2019)
Sa inteleg ca trebuie sa fii pensionar (adica sa ai cei 15 ani) pentru a putea beneficia de aceasta indemnizatie? In cazul prezentat de mine nu exista nici o solutie ca mama mea sa beneficieze de pensie sau un venit de la stat pentru cei 12 ani si 4 luni lucrati?
Intr-adevar, trebuie sa fii pensionar pentru a putea beneficia de aceasta indemnizatie.
Ultima modificare: Marți, 27 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia sociala Irina2019 Irina2019 Buna ziua!Am cautat pe net de am luat-o razna si nu am gasit nimic care sa ma lamureasca cu privire la indemnizatia asta sociala de 704 lei.Mai exact cine o ... (vezi toată discuția)
Cum se poate primi pensie socială? Luc7 Luc7 Am trecut de vârsta maximă de pensionare și după ce am plătit în anul 2017 peste 16000 lei (3500: euro) mi s-a respins cererea de pensionare pentru că ... (vezi toată discuția)
Pensie sociala fara stagiu minim de cotizare muscalucristina muscalucristina buna ziua, Va rog, daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns, doresc sa stiu daca o persoana cu varsta de 65 ani , si vechime in munca de doar 5 ani, se poate ... (vezi toată discuția)