avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina și contract pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina și contract pe perioada determinata

Bună seara! Mă aflu în următoarea situație sunt însărcinată în 22 săptămâni, urmând sa nasc la sfârșitul lunii decembrie. Sunt angajată cu contract pe perioada determinata până la data de 19.10.2019. În data de 21.10.2019 as avea dreptul să intru în concediu prenatal. Cel mai probabil angajatorul nu îmi va prelungi contractul. Cum ar trebui sa procedez în acest caz?
Unde depun actele pt co concediu prenatal și postnatal și cine le va plăti?
Dacă contractul încetează în ce condiții pot intra în concediu crestere copil?
Menționez ca în 24 luni anterioare nașterii copilului as a avea 12 luni lucrate din care 11 luni la actualul angajator și 1 luna la alt angajator dar cu o mică întrerupere.
Vă rog să mă ajutați cu sfaturi! Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Nitoig , utilizator 11:27, 11 Septembrie 2019
1. Intrucat aveti contract individual de munca pe perioada determinata acesta va inceta de drept (art.56 alin.(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

2. - La data cand va inceta CIM dvs. daca veti fi in concediu de maternitate (126 de zile , pre si postnatal), atunci :
- Primele certificate pentru concediul de maternitate le veti duce la angajator care vi le va plati, iar certificatele incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza c.i.m. le veti duce la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.
Dupa terminarea concediului de maternitate puteti intra in CCC.

3. Mai exista si urmatoarea varianta:
Dupa incetarea c.i.m. va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti gravida) unde prezentati si certificatele medicale de concediu de maternitate.
Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le va calcula si lva plati.

Cererea pentru acordarea CCC o faceti catre Agentia de Somaj, iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul/resedinta.

Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care seva relua, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
Buna ziua! Va multumesc tare mult pentru sfaturi! Intre timp am fost la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si la Agentia de Somaj. Cei de la Casa de Sanatate au zis ca se poate sa imi plateasca ei concediul prenatal si postnatal si imediat dupa incetare sa depun documentele la ei inclusiv certificatele medicale. La somaj pot sa depun actele doar ca nu ma avantajeaza deloc din punct de vedere financiar, voi primi o suma modica de vreo 375 lei pe luna plus un procent de 5% in functie de vechime. Din cate am inteles, daca depun la casa de sanatate se va calcula 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Intrebarea mea este daca pot sa beneficiez de indemnizatie crestere copil in conditiile in care concediul prenatal si cel postnatal vor fi platite direct de Casa de Sanatate (sa nu se considere intrerupere). Multumesc mult! O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu postnatal și de creștere copil după expirarea contractului Neva09 Neva09 Bună ziua! V-aș ruga, dacă puteți, sa ma ajutați cu următoarea problema: În acest moment sunt în prenatal, contractul îmi expira în data de 11 mai ... (vezi toată discuția)
Concediu medical alinaalexandraalina alinaalexandraalina in cazul in care sunt in concediu prenatal ( cele 62 zile)si societatea se desfiinteaza , de unde imi voi lua banii aferenti concediului , bani pe care ii luam ... (vezi toată discuția)
Sarcina in timpul contractului pe durata determinata andreeaned andreeaned Buna ziua.Lucrez de 7 ani la o societate fara intrerupere avand contractul pe perioada nedeterminata.Am o oferta de lucru la alta firma multinationala pe ... (vezi toată discuția)