avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu postnatal și de creștere copil după ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu postnatal și de creștere copil după expirarea contractului

Bună ziua!
V-aș ruga, dacă puteți, sa ma ajutați cu următoarea problema:
În acest moment sunt în prenatal, contractul îmi expira în data de 11 mai a. c., iar data probabila a nașterii este înainte de această dată, însă la expirarea contractului nu voi fi împlinit cele 42 de zile obligatorii de postnatal astfel încât sa pot intra în creștere copil.
Ce am de făcut în această situație astfel încât pierderile pe parte de drepturi bănești sa fie minime și cui ar trebui sa ma adresez?
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Neva09 , utilizator 19:52, 24 Martie 2020
1. Intrucat aveti contract individual de munca pe perioada determinata acesta va inceta de drept (art.56 alin.(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

2. - La data cand va inceta CIM dvs. daca veti fi in concediu de maternitate (126 de zile , pre si postnatal), atunci :
- Primele certificate pentru concediul de maternitate le veti duce la angajator care vi le va plati, iar certificatele incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza c.i.m. le veti duce la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.
Dupa terminarea concediului de maternitate puteti intra in CCC.

3. Mai exista si urmatoarea varianta:
Dupa incetarea c.i.m. va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti gravida) unde prezentati si certificatele medicale de concediu de maternitate.
Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le va calcula si lva plati.

Cererea pentru acordarea CCC o faceti catre Agentia de Somaj, iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul/resedinta.

Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care seva relua, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
Mulțumesc mult pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina și contract pe perioada determinata Nitoig Nitoig Bună seara! Mă aflu în următoarea situație sunt însărcinată în 22 săptămâni, urmând sa nasc la sfârșitul lunii decembrie. Sunt angajată cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! contractul meu de munca va expira in luna in care ... Alinaabe Alinaabe Buna ziua! Contractul meu de munca va expira in luna in care voi naste. Ce se va intampla cu postnatalul? Pot intra direct in concediu de crestere copil? (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului Vasilescuelena Vasilescuelena Buna ziua! Lucrez de 1 an si 7 luni neintrerupt dar pe perioada determinata. Contractul imi expira pe 09.01.2019 iar eu sunt insarcinata uramand sa nasc la sf ... (vezi toată discuția)