avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ce meserii sunt recunoscute a fi lucru la monitor?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ce meserii sunt recunoscute a fi lucru la monitor?

Buna ziua!

Angajatorul mi-a dat in scris ca sarcinile mele sunt "lucrari de secretariat si biblioteca". Ceea ce si corespunde adevarului, chiar daca oficial sunt angajat pe alt post, nici de secretar, nici de bibliotecar.

Lucrul implica ca stau la calculator. Eu zic ca o mare parte a timpului de lucru, angajatorul ca doar putin timp. E cam greu de cuantificat exact.

Ce doresc eu, este ca angajatorul sa-mi plateasca ochelari.
Lucrez deja de 12 aici si intotdeauna mi-am platit ochelarii din buzunarul propriu, dioptriile tot crescand. Acum medicul mi-a prescris doi ochelari (pt. aproape si distanta), dioptria a crescut inca odata destul de tare.

Am dreptul ca angajatorul sa suporte cheltuielile de cumparare a ochelarilor? El zice ca lucrez oricum jumate de norma, deci mi se pot strica ochii si in restul zilei si zice ca oricum lucrez putin la calculator, cu ceea ce eu nu sunt de acord.
Ajunge faptul ca atributiile sunt de secretariat, adica implicit lucru la calculator?
Sau altfel spus, ma face lucrul de secretariat implicit
"Art. 4. -
c) lucrator - orice persoana angajata, definita conform prevederilor art. 5 lit. a) din Legea nr. 319/2006, care foloseste in mod obisnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durata semnificativa a timpului normal de lucru." (HG 1028 din 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in muncareferitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare; nu stiu daca mai este valabil)?

Din pacate nu pot documenta cresterea dioptriilor. M-am dus la oftalmolog regulat (odata pe an), dar n-am nici un fel de act doveditor. Nici macar in fisa medicala nu cred ca figureaza. El/ei (erau diferiti oftalmologi) mi-au scris retetea si eu mi-am facut ochelarii.

O alta treaba, dar nu importanta momentan, voi intreba la casa de asigurari: Tot in HG citat mai sus am citit ca costurile pt. ochelari pot fi suportate in cadrul sistemului national de sanatate. 1. Cum si 2. am nevoie de ceva adeverinta de la angajator?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2019
Radu Palu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:30, 2 Iunie 2020
Nu exista asa ceva la noi. Din 2003 sunt angajat aici si nu s-a facut consult nici la angajare, nici de atunci. Acuma vreo 3 ani seful meu a zis ca ar fi bine sa ma duc la consultul anual (a auzit el ca trebuie facut asa ceva), m-am si interesat si am luat legatura cu o firma care face asemenea consultari (o firma care face si consultarile pt. prelungirea de permise de conducere, era atunci ca a trebuit sa-mi prelungesc permisul), cand i-am spus ca costa bani si trebuie suportat de angajator, a zis ca atunci s-o lasam.
Eu mi-am facut ochelari, intr-adevar cu consult la medicul oftalmolog, dar nu mai am retetele, iar el nu si-a notat nimic, n-am fisa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru neefectuarea de catre angajator a examinarii medicale periodice obligatorii pentru toti lucratorii puteti sesiza ITM di DJSP in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Vedeti HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 6 Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
-art. 7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare obliga angajatorul sa efectueze tuturor lucratorilor examinarea medicala periodica,
-art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare ochelari Daniela niculita Daniela niculita Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ... (vezi toată discuția)
Rețetă greșită SteveS SteveS Bună ziua! De curând am fost la un consult oftalmologic, la o clinică particulară ce are contract cu firma unde lucrez. S-a stabilit că am miopie, mi-a ... (vezi toată discuția)
Dioptrii de la calculatorul de la serviciu??? nazdravanii12costin@yahoo.com nazdravanii12costin@yahoo.com Va salut. Am 46 de ani, lucrez pe PC din 1990. Acum lucrez (de mai multi ani) la o institutie de stat pe o statie de lucru PC cu monitor CRT de 17\\\\\\\". ... (vezi toată discuția)