Am şi eu o problemă şi v-aş ruga frumos să mă ajutaţi.
De câteva zile mă tot suna cineva să ceară cazare, eu având anunţ pe OLX cu cazare în regim hotelier, iar azi mi-a spus că este de la antifraudă şi mâine să mă prezint la ANAF.
Menţionez că am închiriat câteva zile, sub 30 de zile, dar nu am casă de marcat. Am înţeles că declaraţia de venit trebuie depusă la anul.
Este primul an de cririe, şi nu am alte abateri.
Ce pot face în situaţia aceasta? Mulţi îmi recomandă să nu mă prezint fiind clar că nu ştiu cine sunt şi ce apartament inchiriez, dar eu aş vrea să fie totul în regulă, nu să stau să văd dacă mă pot ei identifica sau nu. Pe primăvară am avut chiriaşi la lună şi am depus contractul la ANAF.
Mulţumesc frumos.
eqvagel
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
cred ca e o teapa anaful nu da telefoane
iordantonio
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu cred ca cel care s-a dat drept inspector ANAF prin telefon chiar este. Si oricum un anunt dat pe un sait de inchirieri nu dovedeste decat intentia de a inchiria, care se poate sau nu concretiza, deci ar fi un indiciu ptr. inspectori ca inchiriati, dar nu e si dovada faptului ca tranzactia a si fost realizata. Iar legal, aveti dreptul sa declarati in termen de 30 de zile de la cedarea folosintei. Deci trebuie dovedit ca ati si inchiriat (nu doar ca ati publicat anunt) si ca a trecut termenul fara a declara. Nu dati curs decat unei invitatii oficiale care nu se face telefonic si e bine sa intrati in legalitate, ptr. a sta linistit.
Buna ziua,
Ar fi util pt dvs sa consultati un contabil privitor la necesitatea, respectiv care este cea mai buna forma de inregistrare fiscala pt activitatea dvs (pers fizica cu venituri din inchiriere/PFA/SRL/alta forma), precum si cea mai corecta cale de emitere de documente fiscale - daca aveti nevoie de casa de marcat sau puteti emite doar facturi si eventual chitante la incasarea in numerar. Puteti vorbi si legat de impozit, declaratia pe care trebuie sa o faceti, documentele necesare, inregistrari la alte institutii, etc. Este bine si sa discutati, daca aveti ocazia, cu alte unitati care inchiriaza in regim hotelier, pentru a vedea care sunt procedurile urmate de ei.
Mult succes!