avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... cerere de incuviintare executare silita
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

cerere de incuviintare executare silita

Buna ziua.
Sora mea are un imprumut de nevoi personale la banca de 5000 euro si nu a mai putut achita ratele, ultima rata a achitat-o in septembrie 2008. Desi nu a achitat ratele, nu a primit nicio adresa de la banca in care sa i se spuna in ce stadiu se afla, extras de cont sau ceva asemanator sau sa i se notifice ca figureaza cu rate neachitate. Pe 20.11.2009, a primit acasa o incheiere de la judecatorie prin care se admite cererea de incuviintare a executarii silite formulata de banca prin intermediul unui executor bancar. Mentionez ca nu a primit acasa nicio citatie.
Va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
1. Nu era normal ca atat banca cat si executorul bancar sa incerce, inainte de a trece la executare silita, sa cheme debitorul pentru a gasi solutii pentru rezolvarea problemei - reesalonare, in conditiile in care debitorul face dovada ca nu poate achita toata suma restanta;
2. ce se intampla dupa acest moment, cand sora mea a primit aceasta incheiere de la judecatorie? Mai este cale de solutionare fara executare silita? se poate face o reesalonare?
3. Se pot executa silit bunurile sorei mele? sau executarea silita se poate opri doar la poprire asupra salariului sorei mele? sora mea are impreuna cu sotul un apartament cumparat cu credit si deci ipotecat la alta banca si o masina.
4. Procedura desfasurata de banca si de executor bancar a fost in totalitate corecta?
5. Sora mea mai poate face vreo contestatie de vreun fel?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Narcizaa , utilizator 23:04, 29 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Introduceti o actiune pentru opozitie la executare. Va sfatuiesc sa va angajati un avocat.
Cu stima !
In acest moment nu se mai poate vorbi despre o reesalonare.
Dupa studiul atent al clauzelor contractuale, a obligatiilor din contractul de credit, puteti formula contestatie la executarea silita, dar nu prea aveti sanse sa vi se admita, deoarece astfel cum ati spus (initial am inteles eu gresit 2 luni, scuze) a trecut un an de la data la care ati achitat ultima rata.
Va putea fi urmarita/executata silit doar cota sorei dvs. pe care o detine ca si coproprietar in devalmasie asupra bunurilor (imobil si masina).Creditorul poate solicita instantei un partaj al bunurilor comune, in acest sens.
Posibil sa fie incuviintata si poprirea pe 1/2 din salariul sorei dvs., desi nu cred ca Banca in cauza va accepta aceasta modalitate de executare.

Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Banca nu trebuia sa trimita sorei mele o notificare finala, inainte de a trimite dosarul executorului bancar?
Chiar daca exista un titlu executoriu, instanta incuviinteaza executarea silita daca banca sau executorul bancar nu probeaza ca a notificat debitorul si acesta nu a dat curs notificarii?
Sora mea va merge la executorul bancar. In aceasta faza, ce poate negocia cu executorul bancar?
Nu trebuie sa trimita o notificare inainte executorul. Primul document pe care acesta poate sa-l intocmeasca in dosarul de executare este cererea de incuviintare a executarii adresata Judecatoriei competente. Dupa obtinerea incuviintarii va incepe executarea efectiva. Urmeaza sa primiti o instiintare concomitent cu transmiterea adreselor de infiintare a popririi catre tertii popriti sau o somatie daca se va incerca vanzarea bunurilor.
Cu executorul incercati sa discutati posibilitatea unei achitari a creantei in rate- care cert trebuie sa fie mult mai mari decat ar fi sumele care ar rexulta din executarea veniturilor. (1/3 din acestea)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rate restante la banca Florentina Ilie Florentina Ilie Buna ziua!Eu am facut in anul 2009 un imprumut de 9600 lei, intre timp am cumparat o masina si din pacate am trecut-o pe numele meu. De curand am ramas fara ... (vezi toată discuția)
Executare silita dana tudor dana tudor am un credit de nevoi personale la banca raiffesen nu am mai platit datorita ramanerii fara servici si eu si sotul creditul este din 2006 banca nu mi-a trimis ... (vezi toată discuția)
Executare silita apartament Cristianna Cristianna Buna ziua!O persoana a achizitionat un apartament prin credit bancar in valoare de 100.000 euro in anul 2008.Anul trecut persoana isi pierde locul de munca ... (vezi toată discuția)