avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am probleme foarte mari cu tatăl bebelușului meu, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am probleme foarte mari cu tatăl bebelușului meu, deși încerc să am o relație civilizată cu el în privința copilului. Cum sa dezamorsez situația?

Incerc de trei luni de când fostul meu soț are drept la relatii personale cu fiul nostru, sa am o relatie civilizată cu acesta (strict raportata la fiul nostru), sa ignor faptul că ma jigneste pe mine si jigneste toti membrii familiei mele atunci cand ii intalneste, ca atunci cand iese din imobil lasa poarta deschisa in deradere, ca cheamă poliția tot a doua săptămână (ba ca afara sunt numai 23 de grade si el nu sta sa plimbe băiețelul pe frigul acela ci vrea în casă, ba ca nu il las sa intre la minor, deși acesta are febra 38,5 grade si in acel moment sosisem cu el de la urgenta si i-am trimis mesaj ca e bolnav si il rog sa nu vina, ba ca de ce doarme cand are el ora de vizita, ba ca vine cu protectia copilului si ii aduce el lapte sa-i dea sa manance ca eu nu stiu sa-l hranesc, ba ca nu l-am schimbat, sau inventează orice alt motiv pueril).

Precizez ca inca sunt in proces de divort si am incercat deja de 3 ori in 10 luni sa ii propun o varianta amiabilă de stingere a conflictului în interesul fiului nostru, de fiecare data el refuzand orice propunere facuta.

Nu cred ca e benefic pentru un bebeluș de nici 8 luni sa stea de două ori pe săptămână câte o oră intr-o tensiune atat de evidenta care isi pune amprenta asupra lui. La un moment dat în timpul vizitei începe să plângă de asemenea maniera incat nu mai poate fi liniștit nicicum.

Am facut o sesizare la asistenta sociala despre situatia prezentata, inclusiv despre faptul că o data m-a bruscat pe mine si o data pe mătușa mea care supraveghea bebelușul (este supravegheat in timpul vizitei de la o distanta rezonabila, in asa fel incat sa poata sa aiba relativa intimitate, dar sa fie vazut bebelusul, deoarece pana la 5 luni, nu l-a vazut niciodata, nu stie ce sa faca daca acesta plange, nu stie sa-l tina in brate si pe de alta parte sa ,,nu-i spuna lui nimeni ce sa faca ca e ora lui de vizita,, noi fiind separati inca din timpul sarcinii mele).

Ironia face ca doamna care ca venit sa verifice situația, dupa cum s-a exprimat, a sosit exact în același moment cu el, au intrat deodată în curtea imobilui, a constat ca mătușa mea era prezenta in curte stând pe banca si ca bebelusul doarme, neputând socializa cu tatăl lui.

A solicitat-o pe mama mea sa discute cu dânsa si ulterior sa ma cheme pe mine, eu nefiind de fata la vizită tocmai pentru a nu escalada conflictul cu fostul meu soț, care de fiecare dată gaseste un motiv de scandal. In raspunsul primit, se constata ca eu am sosit candva mai tarziu ca si cum nu as fi fost acasa, ca fostul meu sot are un comportament exemplar si ca familia mea este prezenta la toate vizitele, inclusiv strabunica fiului meu.

Cum poate un reprezentant al unei instituții care ar trebui să protejeze interesul superior al minorului sa constate prezenta întregii familii extinse (6-7 persoane) fara ca acest lucru sa fie adevarat? Cum poate sa sustina in scris ca un bebeluș de 7 luni ar trebui să fie treaz de fiecare dată ca să socializeze cu tatăl său? Cum poate sa sustina ca bebelusul ar trebui trezit cand vine tatal? Si cum poate ca sa mentioneze în acel raspuns scris doar opinia lui despre situația prezentata, care este exact opusul a ceea ce prezint eu, fara sa existe nici o mențiune despre opinia mea? Si in final cum ar trebui să procedez pentru a demonstra că nu ma opun relațiilor dintre tata si fiu?

Situația pe care el o crează cu reclamații peste reclamații si sesizări peste sesizări către poliție începe să îmi puna semne de întrebare serioase asupra a ceea ce urmărește făcând acest lucru. Spre ca am explicat destul de inteligibil ceea ce ma frământă, dar chiar azi am avut ultima ,,vizită,, a poliției si deja am impresia ca o iau razna. Mai ales că bebelușul este bolnav, cu febra si nu reusesc nicicum sa comunic cu cel care susține că vrea să fie un tata exemplar care sa participe activ în viața fiului său si sa-i explic ca interesul lui propriu nu corespunde întotdeauna cu interesul minorului.

Ca azi interesul minorului nu era sa fie scos la poarta la solicitarea lui ca ,,sa vada el cu ochii lui ca e bolnav,, si ca de fapt el nu mai are ce cauta in viata mea, ca nu mai are nici o relatie cu mine si ca ar trebui sa se rezume la a construi si a avea o relație cu fiul lui.
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: moniqk , utilizator 13:13, 18 Noiembrie 2019
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si sfaturi!
Revin, dupa un proces de divort obositor si urat.
S-a incheiat in final cu o intelegere facuta cu 3 minute inainte de a intra in sala de judecata, cu autoritate comuna.
Intelegerea este si referitoare la programul de vizita la bebelus, din doua in doua saptamani, cate doua ore, ironia sortii (citez: "in pauza de masa, ca doar in rest nu am timp sa vin, tu ce crezi ca imi face placere?").
Si uite asa, o sa fim imediat la a patra vizita.
La prima nu a venit, anuntand ca este racit (asta inseamna ca nu l-a vazut pe bebelus vreo 3 saptamani, poate si mai mult tinand cont ca ultimele vizite bisaptamanale au durat intre 5 si 15 minute maxim).
La a doua a venit, l-am primit in casa, a dus bebelusul la mobilier sa agate cu manuta diverse lucruri. A reusit sa il faca sa dea pe jos diverse, spargand un glob decor si a schitat un ranjet triumfator ca mi-a dat ceva de lucru ca doar trebuiau aspirate cioburile de pe jos fiindca bebelusul pe jos sta pe covorasul de joaca si nu poti risca sa se taie sau Doamne fereste sa inghita un ciob. Si mi-a dat si un sfat pretios: citez: "sa faci ceva sa nu mai planga ca asta nu e treaba!!!!" cu tonul corespunzator, binenteles. Asta pentru ca bebelusul plangea (este in perioada in care ii cresc dintii) si el a zis cu ton apasat ca eu ce cred ca el il poate tine in brate? Pe el il doare spatele! Mi-l da in brate intr-o criza de plans, il iau si adoarme dupa ce se linisteste. Binenteles ca il pun pe pat in camera de zi. Pardon, oare ce credeti ca face tatal? Se intinde tacticos langa bebe si atipeste!
La a treia vizita, este cald afara, bebelusul adoarme, il pun in carucior si il scot in curte sa stea la aer, ii dau caruciorul sa-l plimbe. Surpriza, il deranjeaza prezenta matusii mele venita in vizita la ai mei, ea era pe terasa bea o cafea si la o distanta de 20-30m de zona unde era el si bebelusul. Reîncepem circul, ca suna la politie, ca o sa ceara sa duca copilul la el, etc. Il invit sa sune la politie daca considera necesar, se calmeaza dupa ce vorbeste la telefon. Dupa o ora il trezeste pe bebelus ca de obicei Il rog sa ducem bebelusul inauntru, vine, incepe sa umble peste tot prin casa la mine, il rog sa respecte spatiul unde ar trebui sa stea cu bebe, incepe sa vocifereze, imi defecteaza o camera de supraveghere a bebelusului, fortand-o si dand monitorul in sens invers. Ia bebelusul si mi-l da mie in brate din 5 in 5 min si el sta sa se uite la noi rezemat de mobilier sau asezat pe canapea.
In rezumat, cam asta e viata noastra dupa divort, cu atitudinea si limbajul ironic si vulgar, cu lipsa de respect pe care deja m-am obisnuit sa o ignor, cu miminul contact dintre el si bebelus, Problema este ca, cu cat reusesc sa ignor eu mai mult atitudinea lui total nepotrivita, cu atat este el mai vehement si mai nepoliticos, jigneste mai mult.
Va rog daca cineva poate sa-mi dea un sfat juridic referitor la:
-ce solutie reala as avea de a-l obliga sa aiba un comportament si o atitudine decenta in timpul orelor de vizita la bebelus?
- prezenta altor persoane in curte sau in locuinta mea in timpul orelor de vizita. Este interzis sa fie prezent si altcineva, daca i se respecta intimitatea si are o camera in care poate sa stea cu bebelusul?
-prezenta altei persoane la vizita care sa poata interveni in caz ca se intampla ceva si nu stie ce sa faca cu bebelusul, fara prezenta mea.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate exclusiva/culpa exclusiva vs culpa comuna zolaaa zolaaa Dupa 4 luni de casatorie, in care sotul meu a fost agresiv fizic si verbal ne-am despartit, eu fiind insarcinata si el avand nenumarate relatii extraconjugale. ... (vezi toată discuția)
Program vizita minori nerespectat de mama magdalena24 magdalena24 ce poate face un tata care a trecut prin 8 procese de diferite feluri (ordonanta presidentiala, executare silita) pentru a si vedea fetita ( acum in varsta de ... (vezi toată discuția)
Doresc un sfat - minor traumatizat ContSters302913 ContSters302913 azi 21 09 2014 a venit fetita de 3 ani jumate de la domiciliul tatalui (fiind zi de vizita),foarte traumatizata daca pot spune sau nu stiu eu cuvintul potrivit ... (vezi toată discuția)