avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu restant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu restant

Am si eu o mica problema si anume; intre data de 01.10.2009 si 28.10.2009 am fost in preaviz la o firma care urma sa-si inchida punctul de lucru la care lucram eu. Pe data de 09.11.2009 am sunat la sediul firmei sa intreb daca imi sunt gata actele pt somaj si cartea de munca incheiata sa merg sa le ridic. Am primit urmatorul raspuns:"'da Mirela poti sa vii, actele sunt gata si mai ai si niste banuti de luat, adica 549 lei"'. Mentionez ca eu locuiesc in Tecuci si sediul firmei este in Vaslui, am plecat catre Vaslui ...ajunsa acolo mi-au dat sa semnez ca am primit cate un exemplar din hartiile care-mi erau necesare, mi-au pus statul de plata in fata sa-l semnez urmand sa-mi dea si banutii. Dupa ce-am semnat statul de plata colega mea il suna pe sef spunandu-i sa-mi dea banii ca am ajuns la sediu, la care el ii zice ca nu are si mi-i trimite in cursul saptamanii respective prin posta. Am mers alaturi de sediu si mi-am ridicat CM de la ITM si m-am intors inapoi cerand sa mi se dea statul de plata pe care semnasem numai eu (nu era nici o alta semnatura pe el) pe motiv ca eu nu am primit banii si nu mi se parea corect. Colega mea a refuzat spunand ca o sa-mi primesc banii si ca atunci ei cine o sa-i semneze statul de plata.

De atunci au trecut 3 saptamani, timp in care eu nu mi-am primit banii, cat despre fostul sef nu raspunde nici la tel nici la email.

Nici la sediu nu pot merge toata ziua ca sunt 200 de km dus intors si nu-mi permit sa arunc banii mergand acolo degeaba.

Am nevoie de un sfat!

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:37, 2 Decembrie 2009
freeelis a scris:

Marioara Maftei a scris:

..............
ITM-ul nu-ti furnizeaza salariul mediu pe unitate motivand ca salariile sunt secrete, ca nu cunosc formula de aflare al acestuia sau intrebandu-te daca tie ti-ar conveni daca ai fi patron sa dea asemenea informatie...si degeaba le explici ca salariul mediu nu este salariu cuiva, ca se afla impartind total salarii la nr.de salariati si ca-l ceri pentru ca este baza de calcul la un drept legal ce-l ai conf.CCM ...

Care ar fi baza legala pentru care ITM-ul sa furnizeze asa ceva ? Nu cred ca este obligatia ITM-ul de a calcula salariul mediu pe unitate ... :)

Dar care ar fi baza legala pentru a refuza furnizarea acestei informatii?
Nu este obligatia ITM-ului sa faca ceva pentru fostii salariati...si e prea greu, daca nu imposibil pentru un angajat la ITM sa faca o impartire...fara bani : nimic!

Dar, in acest caz, s-a facut, in primul rand , o sesizare la ITM ca nu s-a platit in totalitate dreptul banesc la care a stat ca baza de calcul acel salariu mediu...sunt aproape doua luni si nu s-a primit niciun raspuns! Aici nu era obligatia ITM-ului sa verifice si sa dea un raspuns?Fie el chiar si : "nu avem obligatia asta "...

freeelis a scris:

Daca ITM-ul este egal cu zero, atunci de cei trimitem pe cei care au probleme sa depuna o sesizare la aceasta institutie ?

Nu am vazut in niciun post aprecieri pozitive despre "rezolvarea problemei in urma sezizarii facute la ITM", dimpotriva...
Ii trimitem la ITM pentru ca acolo ar trebui sa gaseasca o rezolvare ? :sorry:
Speranta moare ultima!
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Depinde cate posturi cititi ... eu am vazut multe rezolvari si pe forum si in practica ... asa cu aveti cum sa ma convingeti ca ITM-ul nu face nimic ...:)
Bine, bine, dar disponibilizarile au fost in iulie si august..mai poate face ITM-ul ceva daca sesizez ca n-am primit drepturile salariale la zi si societatea n-a acordat salarii compensatorii? E prea mare societatea si are ca actionari oameni ce invart milioane de euro. E plin internetul numai de lucruri bune la adresa ei (pana si pe avocatnet am gasit un articol despre ei, ce-i drept, preluat de pe onlinebroker.ro - "Analiza fundamentala..."), dar numai cei ce-au lucrat in ea si au plecat stiu adevarul. Nu stiu daca a exista vreo persoana careia sa nu-i fi facut probleme la plecare. Dupa cum zicea un coleg angajat cu mult inaintea mea, sa-i scrii numele pe CV e o pata neagra. Au schimbat la directori de nici ei nu le mai stiu numarul si numele, au facut disponibilizari dupa bunul plac, jucandu-se cu soarta oamenilor.. Nu pot inchide ochii si trece peste toate aceste lucruri bucuroasa ca am scapat de asa oameni, pana nu se face dreptate..
Inspectia muncii ar fi putut sa se sesizeze si sa faca niste cercetari asupra celor relatate de mine..asta ma nemultumeste cel mai mult, dar dupa cum am mai spus, dna directoare de la departamentul de resurse umane a lucrat ca director adjunct la Directia generala de munca si protectie sociala si director executiv la AJOFM.

Mii de scuze Mirela pt. faptul ca de la problema ta am inceput sa ma plang de ale mele :">
Depuneti sesizarea catre ITM, acesta va fi obligat sa verifice cele ,mentionate de catre dvs in sesizare si sa stabileasca un plan de masuri pentru remedierea neregulilor constatate.
De asemenea, aveti posibilitatea sa depuneti in acelasi timp si actiunea in instanta impotriva fostului dvs angajator pentru a fi obligat sa va plateasca drepturile salariale restante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen primire decizie concediere Lary_13 Lary_13 Buna ziua! Care este termenul in care ar trebui sa primesc decizia de concediere, avand in vedere ca preavizul s-a incheiat in data de 1.06.09? (vezi toată discuția)
Neplata salariului piti75 piti75 am lucrat la o firma 6 luni si nu am primit salariu nu am semnat nici un stat de plata Am facut plîngere la itm si dupa ce am asteptat 45 zile calendaristice ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare cu art.65(1) codrina.ama codrina.ama Buna ziua, Va rog, am nevoie, din nou, de sfatul Dvs : 1- art. 78(1) din CCMUN 2007-2010 precizeaza ca, la incetarea CIM, angajatul trebuie sa primesca ... (vezi toată discuția)