avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mai multe contracte de munca - limita maxima ore ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mai multe contracte de munca - limita maxima ore lucru/zi

X urmeaza sa se angajeze ca referent in cadrul unei institutii publice (primarie) cu contract de munca cu norma intreaga (8 h). Totodata, acesta mai are 2 contracte de munca in mediul privat, unul de 6h/zi si unul de 2h/zi. Functiile ocupate in privat nu au nicio legatura cu atributiile postului de referent. Exista vreo limitare din perspectiva numarului de ore prin cumularea celor 3 contracte de munca?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:21, 17 Septembrie 2019
Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).

are relevanta faptul ca unul dintre contractele de munca/functiile detinute va fi aceea de functionar public (referent)? se schimba cu ceva cele expuse in mesajul de mai sus? in Statutul functionarilor pb, Legea 161/2003 ref incompatibilitati nu am identificat nimic in acest sens.
Daca este functionar public, ca durata a timpului de munca , nu are relevanta ... poate avea relevanta sub aspectul incompatibilitatilor si/sau a conflictului de interese

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul de functii la acelasi angajator-durata maxima timp lucru GABRIELA_22 GABRIELA_22 In cazul unui cumul de functii la acelasi angajator exista restrictii privind durata timpul de munca zilnica/saptamanala? (vezi toată discuția)
Durata de munca I. Cn I. Cn Este corect sa am doua contracte de munca la doua firme diferite unul de 6 ore si celalalt de 4 ore pe zi? (vezi toată discuția)
Legislatie cu privire la nr de ore lucrate de un angajat cu mai multe contracte eliza.ilie eliza.ilie Care este numarul maxim de ore pe zi ce poate fi lucrat de un angajat cu mai multe contracte de munca la mai multi angajatori? Va rog trimiteti si articolul de ... (vezi toată discuția)