as dori sa ma informez asupra unui caz mai complicat: suntem mostenitori legali dupa tatal meu, care a fost proprietar unei case in care acum sta un chirias. Contracturl de chirie expira in Aprilie 2010. cum putem face rezilierea contractului, caci inca nu a fost desfasurata procedura succesorala. Pot sa trimit de pe acum o notificare de reziliere, chiar daca inca nu am certificat de mostenitor?
Dezbaterea succesiunii se face in termen de 6 luni de la decesul tatalui. Eu consider ca ati putea sa notificati locatarul, in calitate de succesor legal si sa comunicati intentia dvs. de a pune capat contractului de locatiune atunci cand acesta ajunge la termen. Bine-nteles ca este de preferat sa dezbateti succesiunea pana expira contractul.
De regula, mandatul inceteaza prin moartea mandantului insa mandatarul este tinut sa termine operatiunea daca intarzierea ar provoca pagube mostenitorilor mandantului. Fata de aceasta dispozitie a art. 1539 C.civ., consider ca ar fi valabila si notificarea de incetare a contractului facuta de mandatar (procurist).