Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Noile reguli de TVA aplicabile în comerțul online - Probleme și soluții. Lectori: Viboal FindEx. Joi, 21 Octombrie, ora 11:00Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu neefectuat neplatit la incheierea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu neefectuat neplatit la incheierea contractului de munca

Buna dimineata,
Mi-am dat demisia de la locul meu de munca. Mai am 4 zile de preaviz si 11 zile de concediu de odihna neefctuat. Angajatorul nu este de acord sa mi le plateasca iar eu nu doresc sa le mai iau. Este angajatorul obligat sa mi le plateasca? Si daca da, ce pot eu face mai departe pe cale llegala(in cazul in care nu mi le plateste)? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: pavel_elena , utilizator 09:23, 26 Septembrie 2019
Este obligat sa vi le platesca, conform art.146 alin.3 C.mun.

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Va multumesc pentru promtitudinea raspunsului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariul Ana ionela Ana ionela Firma nu a platit salariul de 2 luni.ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Neplata salariului liviu.haghiac liviu.haghiac Am fost angajat la o firma de constructii si patonul ma demis dar nu mi_a dat salariul pe 15 zile .Ce pot face? (vezi toată discuția)