Buna ziua!
As dori sa stiu daca sunt obligata sa depun Declaratia beneficiarilor reali chiar daca sunt asociat unic la un SRL din 2002-fara alte modificari.
In asteptarea raspunsului d-voastra,va multumesc anticipat!
Art. 62. - (1) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, societăţile înregistrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi în registrul comerţului, cu excepţia companiilor şi societăţilor naţionale, precum şi a societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun, prin grija reprezentantului legal, spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor, ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, o declaraţie privind datele de identificare ale beneficiarilor reali.
Si:
Art. 56. - (1) Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor.
(2) Declaraţia pe proprie răspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice prevăzute la alin. (1) cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum şi modalităţile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice.
(3) Datele de identificare ale beneficiarului real în sensul alin. (1) sunt: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa.
(4) Declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculă persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale, iar dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.
(5) Declaraţia prevăzută la alin. (1) se poate da în faţa reprezentantului oficiului registrului comerţului sau se poate depune în formă autentică, personal sau prin reprezentant.
Prin Legea nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a apărut obligația de a depune o Declarație privind beneficiarul real al societății – o nouă obligație pentru TOATE societățile din România.
Așadar, având în vedere că legea nu face distincție între societățile cu asociat unic și administrator și alte societăți - atunci această obligație trebuie respectată de toate societățile din România.
Această declarație privind beneficiarul real al unei societăți are logică în cazul în care reprezentantul legal (adică administratorul) firmei este o altă societate (poate străină). În această situație este important de știut cine este persoana din spatele societății, cine este acel beneficiar real al firmei respective.
Cu toate acestea, și până la apariția acestor modificări legale, în cazul în care înființai o firmă nouă iar administratorul era o altă societate străină (spre exemplu), la registrul Comerțului se depuneau documente doveditoare privind entitatea care avea calitatea de administrator într-o firmă din România (spre exemplu Certificat constatator eliberat de Camera de Comerț din țara în care era înființată societatea).
Din aceste documente reieșea cine este în fapt beneficiarul real.
Noua declarație privind beneficiarul real pare fără sens în cazul societăților care au, spre exemplu, asociat unic și administrator. Iar aceste cazuri vor fi cu siguranță foarte multe.
Este foarte clar cine este beneficiarul real al firmei dacă avem un singur asociat, care este și administratorul firmei, nu?
Declarația aceasta o puteți da :
- în faţa reprezentantului oficiului registrului comerțului sau
- în fața notarului public și veți depune mai apoi declarația la Oficiul Registrului Comerțului în formă autentică, personal sau prin reprezentant (spre exemplu, prin avocat)
Cu toate acestea, echipa noastră a avut recent pe rolul Oficiului Registrului Comerțului o procedură și am întrebat dacă este necesară depunerea și a acestei declarații, ni s-a răspuns că încă nu există proceduri în acest sens la Registrul Comerțului și dacă aveam declarația se va prelua la dosar, dar dacă ea nu există nu va exista o nota de problemă pe dosar pentru lipsa declarației.
Însă trebuie să aveți în vedere că practica este diferită la un Oficiu la altul, așa că ceea ce nu se cere încă la Timișoara este posibil să se ceară în alte orașe.
- schimbarea uneia dintre datele de identificare ale beneficiarului real: numele, prenumele, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa. De cele mai multe ori acestea nu se actualizeaza de catre asociat unic-administrator la ORC. Acum exista obligatia legala si prin aceasta declaratie.
- decesul asociatului unic-administrator, cand exista totusi un beneficiar al operatiunilor societatii pana se va face efectiv modificarea si in registrul comertului (mostenitori daca e cazul, etc)