Adam Grecu
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Cand am scris- discutati si hotarati - m-am referit la o discutie mai larga in cadrul as. prop. pentru ca s-ar putea ca sa mai fie si alti proprietari in aceasta situatie - cel mai bine in com. ex. si care poate dispune una dintre masuri, poate ce-a mai convenabila pentru asociatie, dar si pentru proprietar(i). Ma gandesc ca asa cum se dhotaraste majorarea Fd. de rulment, tot asa se poate hotari/dispune, micsorarea acestuia. Va dau un exemplu simplu:
In una dintre AG se hotaraste si se aproba un Fd. rulment cu valoarea de 100 lei pentru apt. cu 1 camera, de 200 lei pentru un apt. cu 2 camere, etc. - in conditiile in care tot imobilul este bransat la reteaua de termoficare. Bun, intre timp, majoritatea proprietarilor s-au deconectat de la CET, si-au montat CT proprii, astfel incat sumele achitate pentru Fd. de rulment nu-si mai au rostul, adica sunt prea mari, astfel incat in proxima AG se poate discuta si hotari diminuarea Fd. de rulment la noile valori necesare bunei functionari a as. prop. Ei, tot cu acea ocazie se stabileste si modul de restituire a diferentelor si v-am zis, ce-a mai buna solutie este ca aceasta diferenta sa se achite o parte din cheltuiala repartizata pe lista de plata.
Stiu, este necesar sa se intocmeasca niste documente de restituire, dar asta este o problema?
Cineva, mai sus, afirma ca suma resopectiva nu se poate restitui decat la instrainare... Il asigur ca, daca este nevoie, se poate restitui intreaga suma si nu neaparat la instrainare.
Ca se poate dispune si altfel, este o alta problema.
Ei, nu prea am inteles din ce cauza ati achitat mai mult decat s-a hotarat, dar acest lucru nu mai are inportanta acum.
Eu v-am propus o solutie, dar poate mai sunt si altele.
Respect!
Nu prea inteleg modul acela de aprobare a unui fond de rulment in functie de numarul de camere. Daca eu am 2 camere platesc fond de 200 lei, dupa calculul dvs. Dar daca mie imi place sa aud apa curgand si ajung sa platesc intretinere 1000 de lei, cum facem? Si mai este prevederea aia care spune ca fondul de rulment trebuie sa iti acopere cea mai mare cota.
Sa se ajunga la discutii de genul am fondul de rulment mai mare cu 100 de lei si doresc restituire, reflecta modul de gandire deficitar si egocentrist al romanului, in general.
Cu ce ii dauneaza asociatiei respective sa aiba un fond de rulment un pic supradimensionat la un anumit moment, tinand cont ca, la nivelul tarii restantele la intretinere se situeaza undeva intre 65 si 70% din totalul proprietarilor si de faptul ca oricum, toate preturile la utilitati merg doar in sus, deci la un moment tot va trebui ajuns la suma pe care deja o aveti acum?
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
M-ati inteles gresit.
Faza cu camerele a fost doar un exemplu si stiti de unde vine - de la sumele imense care se repartizau proprietarilor la costurile cu incalzirea locuintelor. Vorbesc de cum se petrec lucrurile provincie, nu de capitala tarii noastre unde costul unei Gcal este de 175 lei. Sa vezi dumneta pe la noi: 350, 475, 575 lei/bucata de Gcal - intelegeti da? Ai o camera, o bucatarie si o baie mica, o incalzesti cu o suma, ai doua camere, plusezi, ai 3-4 camere, ce sa mai zic - de aici exemplul cu camerele. Sigur, pot fi si alte elemente de comparatie...
Faza cu placerea de a asculta cum curge apa - este doar o figura de stil, asa ca va invit sa mai cititi si topicurle in care se vorbeste despre apometre - dar cred ca deja le-ati citit!
Va garantez ca aproape nimeni nu mai are asemenea placeri masochiste...
Iar faza cu supradimensionare Fd. de rulment (un pic supradimensionat cum ziceti) se petrece acolo unde intr-0 asociatie relativ mica sunt doi-trei rau platnici si asociatia nu mai poate tine ritmul cu plata facturilor si atunci de unde bani - lasa ca avem Fd. de rulment destul!
Sunt sigur ca cunoasteti speta, dar de dragul discutiei, discutam. Acolo, impotriva rau-platnicilor trebuie luate masuri drastice si nu vreau sa schimb subiectul discutiei.
Sigur, aveti dreptate ca preturie utilitatilor au o singura directie, dar astea sunt discutii care trebuie purtate in AG a membrilor, la dimensionarea corecta a BVC si aprobarea acestuia, insa asa cum am mai afirmat sunt si cazuri in care Fd. de rulment este de-a dreptul supradimensionat, spre bucuria rau-platnicilor, da?