avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ...

Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut fond de rulment 160 lei de plata ii pot achita treptat sau toti odata?
Cel mai recent răspuns: nichita , utilizator 08:03, 5 August 2022

Legea 196/2018 spune asa :

Articolul 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari, menționat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.

Puteti plati treptat, dar veti acumula datorii.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2022
latka, moderator
Asadar, Fd. de rulment este o cheltuiala obligatorie !
Acum, daca dvs. nu stiti, nu v-a informat nimeni (ma indoiesc de asta) ca valoarea Fd. R a crescut cu 160 lei, probabil ca si cheltuielile lunare ce privesc apt. dvs. au mai crescut - dvs. stiti mai bine; un motiv ar fi cresterea cheltuielilor cu incalzirea , apoi inflatia, bat-o vina, dar mie mi se pare cam exagerat. (art. 72 , postat mai sus de @latka)
In fine, acum dvs. trebuie sa va interesati la asociatie (sau poate la vecini), modul de achitare a sumei recent afisate. Este posibil ca suma sa fie achitata in 2-3 rate, depinde cum s-a hotarat in AG (la care nu ati participat...), fara sa vi se calculeze penalizari, deci depinde ...
Succes!
Ultima modificare: Joi, 4 August 2022
Adam Grecu, utilizator
Constituirea si actualizarea fondului de rulment reprezinta o obligatie legala in sarcina proprietarilor- impusa de disp L nr 196/2018
Adunarea generala a membrilor proprietari hotaraste modalitatea de constituire si de actualizare fond de rulment
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumpărat acum o lună un imobil nou de la dezvoltator, iar acum apar cu restanță la fondul de rulment de anul trecut. este posibil ca asociația să mă oblige, ca nou proprietar, să plătesc din urmă? aug. aug. Buna seara! Am cumparat acum 1 luna un imobil nou de la dezvoltator, intr-un bloc construit anul trecut. Nici nu am apucat sa ma mut ca deja apare la avizier ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria ... petre_marian petre_marian Buna ziua.Doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria asociatiei de proprietari a fondului de rulment si a unei parti din valoarea intretinerii cu o ... (vezi toată discuția)
Fond rulment krysy krysy buna seara ! este normal ca sa se ceara fond rulment in fiecare luna ? eu stiu ca fondul de rulment reprezinta suma dintr`o luna mai plina din an ..cand ... (vezi toată discuția)