avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 171 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Onorariu avocat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Onorariu avocat

In contractul de asistenta juridica pe care l-am semnat cu dl avocat sunt mentionate 2 onorarii, astfel: onorariu fix 100 lei+TVA si un onorariu de succes (obtinere daune morale) de 20% din cuantumul obtinut. La acest procent nu mai face referire de ,,+ TVA,, Cum trebuie sa imi factureze acest onorariu procentual ? baza+tva din totalul careia sa reiasa procentul de 20% din cuantum, sau suma ce reprezinta 20% din cuantum + tva ?
Cel mai recent răspuns: Veronica81 , utilizator 14:03, 11 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la Autoritatea Tutelara si solicitati printr-o cerere inregistrata punctul lor de vedere referitor la acest aspect iar daca ei spun ca acel 20% include si TVA, domnul avocat trebuie sa accepte acest lucru.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti incerca sa va folositi si de Normele metodologice ref la Codul Fiscal. Adica ANAF-ul nu ar putea cere TVA-ul, in cazul in care nu se scrie daca pretul contine TVA sau nu, ca fiind aplicat la pretul convenit. Deci daca nici ANAF nu "intelege" ca nu se aplica TVA la pret ci ca pretul contine deja TVA-ul, nu vad de ce in cazul d-voastra ar fi altfel.

36. Pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile, respectiv cele care sunt supuse cotei standard de TVA sau cotelor reduse de TVA, prevăzute de art. 291 din Codul fiscal, taxa colectată se determină după cum urmează:

b) contrapartida unei livrări de bunuri/prestări de servicii trebuie considerată ca incluzând deja taxa pe valoarea adăugată, taxa determinându-se prin aplicarea procedeului sutei mărite, respectiv 20 x 100 / 120 în cazul cotei standard și 19 x 100 / 119 începând cu data de 1 ianuarie 2017, 9 x 100 / 109 sau 5 x 100 / 105 în cazul cotelor reduse, în următoarele situații:

4. atunci când prețul unui bun/serviciu a fost stabilit de părți fără nicio mențiune cu privire la taxa pe valoarea adăugată, iar furnizorul/prestatorul bunului/serviciului respectiv este persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată colectate pentru operațiunea supusă taxei, și furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adăugată care ar fi trebuit colectată pentru operațiunea respectivă. Poate fi acceptată ca mijloc de probă a faptului că furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adăugată, inclusiv o declarație pe propria răspundere a furnizorului.
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Referitor la pct.4 -furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adăugată care ar fi trebuit colectată pentru operațiunea respectivă- care e motivul pt care sau prin care nu poate recupera de la mine, in cazul de fata, al tva-ului ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reglementarea citata de mine este in cazul in care ANAF constata ca la pretul din contract nu a fost mentionat nimic referitor la TVA, si atunci fiscul nu il poate obliga pe furnizor sa plateasca acel TVA adaugat la pret. Pt ca, de exemplu, clientul poate fi radiat, etc. Si deci furnizorul nu mai are cum sa recupereze acel TVA de la client.

Doar am dat aceasta reglementare ca exemplu. Dar daca nu e mentionat nimic la TVA, nu e normal sa se ceara in plus acel TVA, mai ales daca clientul nu isi poate recupera acel tva.
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva nespecificat in contract ioanandreica ioanandreica Am un contract pentru servicii de internet . Pretul abonamentului este 450 euro. Furnizorul imi factureaza 450euro +TVA.Acest TVA nu este specificat in ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes cu sau fara tva Veronica81 Veronica81 In contractul de asistenta juridica pe care l-am semnat cu dl avocat sunt mentionate 2 onorarii, astfel: onorariu fix 100 lei+TVA si un onorariu de succes ... (vezi toată discuția)
Tva anulat oficiu- inspectie fiscala adriacst adriacst Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu informatii in legatura cu urmatoarea speta: O firma careia i-a fost anulat codul de TVA din oficiu conf art 153 alin 9 lit ... (vezi toată discuția)