avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura renuntare la drept mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura renuntare la drept mostenire

Vreau sa renunt la partea care mi se cuvine dintr-o mostenire .Dar sa explic situatia: dupa decesul tatalui meu cu 7 ani in urma,eu ca unic fiu am facut succesiunea si am intrat in posesia bunurilor ramase.
Am uitat atunci ca tatal meu mai are de vreo 20 ani o proprietate(casa+teren),mostenita in urma succesiunii dupa parintii lui ,la care este proprietar in parti egale cu fratele lui,adica unchiul meu,ca atare aceasta proprietate nu a fost cuprinsa in succesiunea facuta dupa tata.
In casa bunicilor locuieste acum unchiul meu si eu doresc sa ii cedez jumatatea de casa care a fost a tatalui meu.
Vreau sa va intreb daca o declaratie notariala de renuntare la mostenirea respectiva impreuna cu copii ale actelor mele+cert de deces al tatalui i-ar fi suficiente unchiului meu pentru a fi trecut ca mostenitor a intregii proprietati,fara ca eu sa mai fiu prezent la notariat.
Multumesc

Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
bbt, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:21, 8 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Si nici nu aveti cum sa renunțați.
Primul pas este dezbaterea succesiunii dupa bunici.
Inteleg ca tatăl dvs a murit după ambii bunici. Ca atare, fiind în viața cand acestia au decedat, va fi moștenitor împreună cu unchiul.
Mai departe, masa succesorala după tatăl dvs se va suplimenta cu acea cota moștenită de la bunici.
In acest sens, după ce finalizati procedura succesorala după bunici, trebuie să vă prezentați la acelasi birou notarial si sa obțineți un supliment la certificatul de mostenitor după tatăl dvs.
Dvs ati ramas moștenitor, ati acceptat o universalitate. Ceea ce înseamnă că sunteți moștenitor și pe eventualele bunuri viitoare ce se vor mai regăsi în patrimoniul tatălui dvs. Nu puteti accepta sau renunta doar la o parte din bunuri. Fie mosteniti tot, fie renunțați la tot.
Cum deja ati dezbătut succesiunea după tata si ati acceptat-o, nu mai puteți renunta.
Parcurgeți pașii de mai sus si după ce obțineți certificatul de mostenitor suplimentar după tatăl dvs, ii donati unchiului cota.
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
raluk0207, utilizator
Succesiunea dupa bunici este facuta si proprietari acolo sunt tatal meu decedat si unchiul meu.Tinand cont ca eu locuiesc departe,doream sa rezolv aceasta problema cat mai simplu si fara a ma deplasa in zona.
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2019
bbt, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai mergeti cu certificatul de mostenitor dupa bunici si solicitati de la biroul notarial unde ati dezbatut succesiunea dupa tata, un supliment la certificatul de mostenitor.
Ulterior, trebuie intocmita documentatia cadastrala pentru casa si terenul de la bunici, se intabuleaza cele doua certificate de mostenitor (dupa bunici si suplimentul dupa tata) si in final, ii donati cota dvs unchiului.
Daca aveti pe cineva in localitatea unde este unchiul, puteti sa ii faceti o procura speciala.
Acel supliment la certificatul de mostenitor inseamna un luuung drum de facut ptr mine..Este foarte complicat si am vaga impresie ca o declaratie notariala data de mine cum ca reunt la partea ce mi s-a cuveni ar rezolva foarte simplu.
Cred ca depinde si de bunavointa notarului .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ar fi atat de simplu precum sunteti ATAT de ferm convins ca e, eu de ce imi pierd timpul cu dvs incercand sa va explic?
Si nu inteleg de ce mai intrebati pe forum daca dvs sunteti deja fixat pe idee si puneti comoditatea dvs, mai presus de argumentele legale pentru care nu se poate.
Nu are nicio legatura bunavointa notarului. Pur si simplu este ilegala si fara valoare, in contextul in care ati ramans deja mostenitor dupa tatal dvs.
Art.1101 din Codul civil, prevede: „Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate.”
Odata acceptata succesiunea dupa tatal dvs, mosteniti TOT.
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2019
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va expun situația: tatăl meu a murit acum 10 ani. ... Claus17 Claus17 Buna ziua. Va expun situația: Tatăl meu a murit acum 10 ani. El a fost căsătorit a doua oară cu o alta femeie, care trăiește in ziua de azi. Tatăl meu ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)
Retragere din dezbaterea succesiunii userabc1 userabc1 Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 3 ani, iar mama in urma cu 2 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca ... (vezi toată discuția)