avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura renuntare la drept mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura renuntare la drept mostenire

Vreau sa renunt la partea care mi se cuvine dintr-o mostenire .Dar sa explic situatia: dupa decesul tatalui meu cu 7 ani in urma,eu ca unic fiu am facut succesiunea si am intrat in posesia bunurilor ramase.
Am uitat atunci ca tatal meu mai are de vreo 20 ani o proprietate(casa+teren),mostenita in urma succesiunii dupa parintii lui ,la care este proprietar in parti egale cu fratele lui,adica unchiul meu,ca atare aceasta proprietate nu a fost cuprinsa in succesiunea facuta dupa tata.
In casa bunicilor locuieste acum unchiul meu si eu doresc sa ii cedez jumatatea de casa care a fost a tatalui meu.
Vreau sa va intreb daca o declaratie notariala de renuntare la mostenirea respectiva impreuna cu copii ale actelor mele+cert de deces al tatalui i-ar fi suficiente unchiului meu pentru a fi trecut ca mostenitor a intregii proprietati,fara ca eu sa mai fiu prezent la notariat.
Multumesc

Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
bbt, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:21, 8 Octombrie 2019
Va multumesc ca mi-ati raspuns,nu as vrea sa fiu considerat nerecunoscator.Dar chiar in aceasta idee ,ca sunt mostenitorul tatalui meu,cred eu ca pe baza certificatului de mostenitor si o declaratie notariala ca renunt,ar trebui sa se rezolve simplu.In fond nu are cine contesta....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e vorba de contestat.
E vorba ca nu va foloseste. Nu o sa il faceti pe unchi proprietar, nu o sa poata obtine acte de proprietate si nu o sa isi poata intabula dreptul la Cartea Funciara.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs puteti sa dati declaratia si maine. Orice notar din tara v-o face fara probleme. Sunt banii dvs, pe care ii aruncati.
Dar stiti ce o sa se intample?
Unchiul o sa mearga la Primarie si la Cartea Funciara. I se va cere actul de proprietate.
Va prezenta certificatul de mostenitor dupa bunici, unde se va citi ca sunt doi mostenitori:
- X (tatal dvs)
- Y (unchiul).

Urmatoarea intrebare va fi ce-i cu X? Pai e decedat.
Are copii, s-a facut mostenirea dupa el?
Da, are un fiu si s-a dezbatut succesiunea.
Se va solicita certificatul de mostenitor dupa tata, unde se va citi ca mostenitor unic sunteti dvs.
Unchiul va scoate declaratia dvs de renuntare, data ulterior dezbaterii succesiunii dupa tata, succesiune pe care ati acceptat-o.
Functionarul respectiv va va invita sa folositi declaratia drept.....maculatura.
Si o sa ii spuna unchiului acelasi lucru: ca nepotul (adica dvs) trebuie sa faca un supliment la certificatul de mostenitor dupa X si ulterior sa ii doneze cota.
Daca nu ma credeti pe cuvant, incercati.
Eu ma refer ca acea declaratie notariala facute de mine ,in care mentionez ca renunt,sa ii foloseasca unchiului meu la notar pentru a deveni el unic proprietar in acte. Fiindca a face un supliment la certificatul de mostenitor si ulterior sa ii donez cota, are acelasi efect ca declaratia data de mine ca renunt.

Doar ca sunt niste bani pe care trebuie sa-i dau,dpmd vedere contrar logicii.
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2019
bbt, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai, ca nu ii va folosi.
Si nu e acelasi lucru, pentru ca nu poti transmite proprietatea printr-o declaratie.
In conditiile in care v-am explicat ca optiunea succesorala este indivizibila, contrar logicii, dvs sustineti in continuare ca vreti sa renuntati partial la o mostenire.
Fiindca o tineti pe-a dvs, procedati cum credeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va expun situația: tatăl meu a murit acum 10 ani. ... Claus17 Claus17 Buna ziua. Va expun situația: Tatăl meu a murit acum 10 ani. El a fost căsătorit a doua oară cu o alta femeie, care trăiește in ziua de azi. Tatăl meu ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)
Retragere din dezbaterea succesiunii userabc1 userabc1 Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 3 ani, iar mama in urma cu 2 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca ... (vezi toată discuția)