avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dețin un spațiu pe care doresc să-l dau cu contract ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dețin un spațiu pe care doresc să-l dau cu contract de comodat firmei mele, care are alt administrator, pentru subînchiriere. E legal?

Buna ziua
Eu , persoana fizica detin un spatiu pe care doresc sa il dau prin comodat firmei mele cu alt administrator sa il subanchirieze mai departe celor 4 firme / chiriasi care functioneaza acolo in prezent ! Este legal ? Doresc sa evit impunerea mea ca persoana fizica in anul 2020 deoarece sunt plecata din tara si nu vreau sa depind mereu de depunerea declaratiei unice la fiecare inchiriere sau modificare
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 11:35, 13 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista posibilitatea ca statul sa reincadreze operatiunea ca fiind inchiriere (nu comodat). De fapt d-voastra acordati gratuit unei societati un spatiu, pe care aceasta il inchiriaza. Cred ca contractul de comodat nu ar fi fost intocmit daca nu era societatea d-voastra.

Cod Fiscal:

Art. 11. - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuţii sociale obligatorii, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacţii/activităţi pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei/activităţii.


Norme:

4. În sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzacţie fără scop economic se înţelege orice tranzacţie/activitate care nu este destinată să producă avantaje economice, beneficii, profituri şi care determină, în mod artificial ori conjunctural, o situaţie fiscală mai favorabilă. În situaţia reîncadrării formei unei tranzacţii/activităţi pentru ajustarea efectelor fiscale se aplică regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor şi a contribuţiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
este oare mai bine ca firma sa faca amenajari ,sa aduca imbunatatiri spatiului si dupa aceea sa inchirieze ? din tot spatiul firma pastreaza o camera unde isi face sediu deci nu inchiriaza integral
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este greu de dat un raspuns daca nu am valorile. O firma independenta (adica nelegata intr-un fel de proprietar) nu ar efectua amenajari de sa zicem 10.000 euro, la un spatiu in comodat, pt care nu are siguranta ca il poate utiliza un timp in care sa isi poata recupera investia. Deci trebuie sa aveti grija la ce fel de investitii e vorba si pe ce perioada are dreptul societatea d-voastra sa utilizeze spatiul.
A spus la început că este asociat în aceea firma. Bănuiesc că este asociat unic și are un alt administrator .

In rest, este legal si o puteți face. Deoarece firma este cea care va înregistra contractele de închiriere la ANAF și va platii tot ce trebuie.

In schimb, cu investiția firmei in modernizare, este cam dubioasă treaba.
Comodatul este folosință gratuită a bunului, închirierea este folosință bunului contra unei sume lunare, acum, orice modificări aduse imobilului rămân proprietarului de drept ce nu va despagubi pe chiriaș sau comodant pentru modificările aduse.

Totul depinde de cheltuielile făcute, fiindcă sunt cheltuieli utile și necesare și cheltuieli voluptuarii.
Unele sunt returnate celui ce le-a făcut, altele nu.
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
Quartila, utilizator
avisdevara a scris:

Buna ziua
Eu , persoana fizica detin un spatiu pe care doresc sa il dau prin comodat firmei mele cu alt administrator sa il subanchirieze mai departe celor 4 firme / chiriasi care functioneaza acolo in prezent ! Este legal ? Doresc sa evit impunerea mea ca persoana fizica in anul 2020 deoarece sunt plecata din tara si nu vreau sa depind mereu de depunerea declaratiei unice la fiecare inchiriere sau modificare


AvisDeVară/PasăreDeVară/ deţine un spaţiu! AvisDeVară încheie un contract de comodat cu drept de închiriere (fiicd comodat nu poate fi vorba de subînchiriere) cu un SRL-asociat unic-PasăreDeVară-SRL, administrată de o altă persoană -AltAdministratorUnic-! PasăreDeVară-SRL încheie 4 contracte de închiriere (adică operaţiune economică lucrativă-realizează venituri) cu firme care deja funcţionează în acel spaţiu, deci va realiza Venituri/Încasări din chirii. Obligaţiile de declarare a Profitului realizate de PasăreDeVară-SRL sunt ale acesteia, şi nu au NIMIC comun cu proprietarul, persoana fizică AvisDeVară, care prin contractul de comodat a cedat integral drepturile de folosinţă şi obligaţiile adiacente ale spaţiului din proprietarea persoanei fizice-AvisDeVară. Această persoană -AvisDeVară- nu mai are decât obligaţia fiscală a impozitelor locale, dară care plată se va face de către PasăreDeVară-SRL în baza contractului de comodat.
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
Mircea SCALAT, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere de catre srl a unui apartament care e in proprietatea unei persoane fizice vioreltudorascu vioreltudorascu Pot da apartamentul meu prin contract de comodat firmei mele unde sunt unic actionar (srl)? Poate firma sa inchirieze acest apartament (in cf eu sunt ... (vezi toată discuția)
Contract comodat bun imobil cedat de o persoana fizica catre societate in vederea inchirierii gabinicolici gabinicolici O persoana fizica, proprietar al unui nr. de peste 5 apartamente poate da sub forma de contract de comodat aceste apartamente unei societati platitoare de ... (vezi toată discuția)
Imobil cedat spre folosință cu contract de comodat, închiriat ulterior de comodatar. se plătește impozit? garleanu garleanu O persoana fizica incheie contract de comodat cu propria societate comerciala pentru un apartament.Societatea respectiva inchiriaza apartamentul respectiv ... (vezi toată discuția)