avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordarea concediului fara plata intr-o institutie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordarea concediului fara plata intr-o institutie privata

Buna ziua. Sunt angajata de 7 ani intr-o societate privata care in ultimul an a facut o mare presiune pe angajatii cu zile de concediu de odihna neefectuate. Motivand ca daca sunt neefectuate inseamna ca sunt prea multe si atunci a redus din numarul de zile de CO, de la 25 la 21. In prima parte a anului ni s-au cerut programari anticipate pentru tot anul si la un moment dat m-am trezit ca desi fiind la serviciu eu figuram in CO, iar raspunsul celor de la HR si Financiar a fost ca pentru a nu le pierde ar trebui sa le efectuez imediat. In urma cu o luna din cauza unei probleme personale( spargerea unei tevi de evacuare a apei si inundarea a doua apartamente) a trebuit sa imi iau cateva zile de concediu pentru a sta cu instalatorii. Am facut o cerere de concediu fara plata pe care seful meu direct a anulat-o si mi-a acordat 7 zile din CO, astfel in acest moment eu nu mai am nicio zi de CO de efectuat pe anul in curs. Acum as avea nevoie de cateva zile de Concediu fara plata pentru probleme personale, dar reprezentantul HR refuza sa-mi spuna la cate zile am dreptul, motivand ca seful meu direct nu este de acord, ca trebuie sa aduc o cerere cu 60 de zile inainte sau mai nou mi se cere si motivul pentru care imi trebuie aceste zile. Au trecut mai bine de 30 de zile de cand incerc sa primesc un raspuns si de fiecare data mi se spune ca sunt singura angajata ( din peste 2000) care vine cu astfel de cerinte. ca s-au saturat de mine si de problemele mele. Tin sa mentionez ca in cel 7 ani de cand lucrez in aceasta institutie am solicitat acest tip de concediu doar de 3 ori in suma totala de 11 zile. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:08, 10 Octombrie 2019
art.153 C.mun.
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare , verificati in contractul colectiv de muncă aplicabil sau in regulamentul intern care este procedura de acordare si durata maxima a CFP .

Totodată, în regulamentul intern sau în contractul colectiv de muncă pot exista prevederi foarte clare cu privire la concediul fără plată şi la situaţiile în care angajatorul poate refuza solicitările de acest fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avertizari Srb Srb Sunt angajat la o firma franceza situata in Bucuresti. Ceea ce presupune ca seful meu direct este un team leader(patronul fiind in franta), avand aici si HR. ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu odihna pe anul in curs bil63 bil63 Buna seara stimate doamne, stimati domni Doresc sa solicit concediul de odihna aferent anului in curs. Imi este necesar pentru a pleca in strainatate, avand ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata dragos79 dragos79 exista in lege prevazut ca nu ai voie sa ceri concediu fara plata decat dupa terminarea concediului de odihna? multumesc (vezi toată discuția)