avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fara motiv si preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fara motiv si preaviz

Dupa demisia sefei de hala (atelier pentru montarea parbrizelor ) a urmat un inventar la toate parbrizele din atelier din care s-a constat o paguba enorma . Paguba era din cauza parbrizelor care ajugeau sparte din cauza transportului sau spatiul de depozitare era insuficiet pentru stocul atelierului (desi sefa de hala stia de situatie ).
A urmat o vizita din partea directorului firmei prin care ni s-a spus ca avem salariile blocate desi erau intarziate , si ca angajatii urmeaza sa achite paguba ,
Salariul nu era acelasi ca cel trecut in cim , era mult mai mare iar la primirea fiecarei sume de bani nu se semna nici un act cum ca am primit salariul.
In cim nu era precizat faptul ca in cazul spargerii unui geam se va achita . Am fost chemati intr un alt atelier pentru invatarea unui nou mod de montaj (dupa 4 zile in care am stat acasa pe motivul calcului pagubei) unde am lucrat 2 zile fara sa stim nimic de salariu , am luat legatura cu directorul acesta a promis ca va veni la puctul de lucru pentru a disctuta din nou situatia . Dupa 5 ore pierdute in parcarea atelierului o angajata a venit sa ne anunte din partea directorului ca toti am fost concediati din ziua respectiva fara vreun motiv sau preaviz , atelierul la care lucram avand 7 angajatii iar unul dintre noi era in concediu in timpul acesta. Firma se numeste Main Glass sau glass service se gaseste sub mai multe denumiri.
Ce este de facut ?
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
Cristian Dumitrache, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 15 Octombrie 2019
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. Solicitati, in scris angajatorului, eliberarea unui exemplar de pe decizia de concediere, dupa care puteti actiona in consecinta.

3. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediat in perioada de preaviz alexandra_andrei alexandra_andrei am fost instiintat sa nu mai merg la munca printr un mesaj de catre patron in timpul zilei libere ,aceasta fiind in perioada de preaviz. este legal? imi voi ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului Ghitau Ghitau Buna ziua.... Nu s-a rezolvat nimic la întrevedere...hotărât angajatorul imi va desface contractul de munca cu litera ,,i\"\" zice dânsul. Nu am luat ... (vezi toată discuția)