avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pedeapsa cu suspendare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pedeapsa cu suspendare

Pentru ce infracțiuni se poate primi pedeapsa inchisore cu suspendare?
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 20:54, 16 Octombrie 2019
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere poate avea loc dacă judecătorul cauzei a aplicat o pedeapsă de cel mult 3 ani închisoare și apreciază că, ţinând seama de persoana infractorului şi de conduita avută de acesta anterior şi ulterior comiterii infracţiunii, aplicarea pedepsei este suficientă, şi chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Astfel, stabilind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, judecătorul acordă un termen de supraveghere între 2 și 4 ani în care condamnatul trebuie:

să respecte măsurile de supraveghere impuse (de exemplu: să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă etc. )
să îndeplinească anumite obligaţii, în condiţiile stabilite de judecător (de exemplu: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate; să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală, etc.).

Și în acest caz supravegherea revine serviciului de probaţiune.

De asemenea, și această modalitate de executare a pedepsei implică prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, iar infractorul îşi va manifesta în prealabil acordul de a presta o astfel de muncă în fața instanței.

Și în acest caz, la fel ca în cazul amânării aplicării pedepsei, producerea efectelor suspendării este condiţionată de executarea integrală a obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când persoana dovedeşte că nu a avut nici o posibilitate să le îndeplinească.

Astfel, dacă până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei (afară de cazul în care persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească).
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcool la volan nikufinutzu nikufinutzu am condus beat pe un drum comunal cu o alcolemie de 0.78 si am lovit o masina si in urma impactului au rezultat doar pagube materiale (vezi toată discuția)
Condus sub influenta alcoolului Trandafir213 Trandafir213 Buna seara,ier data de 14.12.2019 varul meu a avut un accident pe o strada din comuna,s.a ciocnit cu un căruțaș,accidentul a avut loc din cauza persoanei ce ... (vezi toată discuția)
Dosar penal art.336 ContSters463477 ContSters463477 Buna ziua,Domnule avocat am o alcoolemie foarte mare in sange de 2.10 pot obtine amanarea aplicarii pedepsei ? fara accident nimic doar am fost oprit. (vezi toată discuția)