avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspunderea materiala a angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspunderea materiala a angajatului

As dori sa stiu si eu ce reprezinta riscul normal al serviciului in sensul art. 270 alin. (2) din codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare? citez:
"Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului. "

Daca in conformitate cu art. 270 alin. (1) din codul muncii "Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.", as mai dori sa stiu daca termenul de prescriptie in care poate raspunde angajatul de 3 ani (cel prevazut de art. 283 alin. (1) lit. c) teza ultima din codul muncii:

1) acest termen incepe sa curga potrivit art. 8 din decretul 167/1958, republicat, de la data cand angajatorul putea sa cunoasca cumulativ paguba si angajatul raspunzator de ea?

2) si in aceasta situatie care ar putea fi aceasta data (ar putea fi o eventuala data anterioara efectuarii unui control)?

3) si daca prescriptia raspunderii incepe sa curga de la data prevazuta la art. 8 din decret, exista un termen limita pana la care s-ar putea prescrie aceasta raspundere in cazul in care nu s-ar indeplini o anumita perioada de timp cele 2 conditii cumulative, sau s-ar putea intinde la nesfarsit perioada raspunderii patrimoniale a angajatului in cazul in care angajatorul n-ar descoperi paguba si angajatul care raspunde de ea?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
serviciuapasarichioi, utilizator
la 3. raspunsul e implinirea termenului de prescriptie al faptei savarsite de angajat.

riscul normal se apreciaza la cazul concret...nu vi se poate raspunde decat dupa studierea cazului
la intrebarea nr. 3 nu m-am referit la implinirea/scurgerea prescriptiei, ci m-am referit daca exista un termen limita pentru inceperea cursului prescriptiei.
Adica si peste 10 ani daca se descopera fapta ilicita si faptuitorul, ar putea fi momentul zero de la care ar incepe sa curga prescriptia de 3 ani?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2010
serviciuapasarichioi, utilizator
Decretul 167/1958 prevede care este momentul inceperii prescriptiei dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita.
Cele doua conditii trebuie sa fie indeplinite cumulativ (textul legii face prevede ca trebuie sa fie cunoscuta "tit paguba cit si pe cel care raspunde de ea").

Raspunsul la intrebarea dvs este afirmativ ... prescriptia incepe de la data de cand angajatorul a cunoscut valoarea pagubei cat si pe cel care a cauzat-o.
D-le Freeelis, raspunsul pe care mi l-ati dat il cunoastem deja cu totii. Eu am intrebat altceva si se pare ca ati cam evitat sa imi dati raspunsul, si anume: EXISTA UN TERMEN LIMITA PANA LA DESCOPERIREA ATAT A PAGUBEI CAT SI A CELUI CARE A CAUZAT-O, NEFIIND VORBA DE TERMENUL ULTERIOR DESCOPERII ACESTOR ELEMENTE?
SI DACA RASPUNSUL ESTE AFIRMATIV, CARE AR FI ACEST TERMEN (NEPREVAZUT DE DECRETUL 167/1958)?

ADICA, DACA ANAGAJATORUL "DESCOPERA" PAGUBA SI FAPTUITORUL PESTE 4 - 10 ANI, MAI BENEFICIAZA DIN MOMENTUL "DESCOPERIRII" FAPTEI SI FAPTUITORULUI DE "TERMENUL DE GRATIE"/PRESCRIPTIE DE 3 ANI PENTRU A-L ACTIONA IN JUSTITIE PE FAPTUITOR/ANGAJAT?

Invit sa raspunda la intrebarea reiterata si pe d-na av. antoanelageaman.
Cred ca este foarte important raspunsul pentru toti utilizatorii acestui forum care nu-l cunosc si ar dori sa-l afle.

Va multumesc anticipat si astept un raspuns la obiect.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2010
serviciuapasarichioi, utilizator
Raspunsul se gaseste in textul de lege , adica : termenul curge cel tarziu de la data cand angajatorul trebuia sa cunosca paguba. Ex: lipsa in gestiune. Paguba trebuie cunoscuta cel tarziu la urmatorul inventar obligatoriu ( care este cel putin odata pe an).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere calin_andrei calin_andrei O actiune in pretentii (fie drept comun, fie somatie de plata) se prescrie in termenul general de 3 ani? Iar curgerea termenului se calculeaza de la ... (vezi toată discuția)
Prescriptie calytul calytul prescriptia dreptului la actiune opereaza la 3 ani din momentul semnarii contractului? (vezi toată discuția)
Speta andreea_elena19 andreea_elena19 Buna, as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Este vorba despre un accident cu avarierea unei masini. Firma de asigurari plateste asigurarea pagubitului ... (vezi toată discuția)