avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Competență executor judecătoresc
Discuție deschisă în Executare silită

Competență executor judecătoresc

Bună ziua,

Aș vrea o opinie pe baza următoarei situații.

Referitor la un imobil a fost deschisă o acțiune cu obligația de a face. Acțiunea a fost câștigată de reclamant, proprietarului imobilului revenindu-i obligația de face.

Obligația nu a fost executată după comunicarea sentinței și reclamantul a apelat la un executor. Imobilul se află într-un oraș, proprietarul are domiciliu în alt oraș. Reclamantul a apelat la un executor din raza curții de apel de unde este imobilul (evident, pentru a putea executa obligația de a face). S-a pornit executarea, iar proprietarul a făcut contestație la executare. Obligația de a face a fost executată după pornirea executării, drept urmare proprietarul trebuie să plătească cheltuielile de executare (încuviințate de instanța care a judecat contestația la executare).

Acum vin întrebările: pentru că executorul judecătoresc este în alt județ față de județul unde are domiciliu proprietarul, executorul spune că nu mai este competent să execute proprietarul pentru recuperarea sumelor și să deschidă reclamantul un alt dosar de executare la un executor din circumscripția unde are domiciliu proprietarul. Cum se poate deschide un alt dosar de executare, dacă instanța a încuviințat deja executarea (cu toate cheltuielile aferente) și a respins contestația la executare a proprietarului? Pentru un executor nou trebuie plătit un nou onorariu, din ce sume va fi plătit acesta având în vedere că instanța care a judecat contestația la executare a încuviințat doar cheltuielile de executare menționate de primul executor?

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Nikkal , utilizator 09:59, 21 Octombrie 2019
Un executor judecătoresc are competență teritoriala doar în raza curții de apel unde își are biroul.

Dacă debitorul domiciliază în zona altei curți de apel, poate fi executat silit doar de un executor din raza curții de apel unde domiciliază debitorul.
Mulțumesc pentru răspuns, dar e ceva ce nu înțeleg.

Executorul judecătoresc a fost ales din circumscripția unde este imobilul tocmai pentru că trebuia să execute o obligație de a face legată de acel imobil. Să înțeleg că executorul judecătoresc în cauză nu poate să execute proprietarul pentru sumele generate tocmai de executarea obligației de a face?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

încuviinþare executare silitã boggieuk boggieuk Buna ziua, Astazi am aflat , ca un creditor a cerut încuviinţare executare silită impotriva mea. Eu am avut domiciliul pana in iulie in X oras , in ... (vezi toată discuția)
Executare silita prin poprire Anca_10 Anca_10 In 2007 am contractat un credit de nevoi personale fara garantii in CHF. Din noiembrie 2011 nu am mai reusit sa-l platesc. In noiembrie 2013 a fost ... (vezi toată discuția)
Stramutarea procesului missy999 missy999 Buna ziua! Am deschis proces de contestatie la executare, executarea fiind facuta de un executor din alt judet. Firma care a cerut sa fiu executata nu este din ... (vezi toată discuția)