avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Accident cu iz penal?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Accident cu iz penal?

Am fost implicat intr.un accident rutier ,am lovit o masina care nu s.a asigurat la schimbarea benzii si mi.a taiat calea.
Bucuresti ,intersectia bd Aerogarii cu Sos Bucuresti Ploiesti,amandoi stateam primii la semafor dinspre Barbu Vacarescu ( eu pe banda 2 cu intentia de a merge inainte,celalalt pe banda 1)
La culoarea verde cel de pe banda 1 a dorit sa vireze rapid stanga iar eu care eram atent la semaforul din stanga mea l.am lovit cu colt dreapta bara fata in lateral stanga zona rotii din spate.
El a continuat drumul spre Fantana Miorita si a tras pe dreapta imediat ce a iesit din intersectie iar eu l.am urmat pentru a stabili contact si a intocmi o amiabila.
Deoarece nu ne.am inteles la cele petrecute am fost nevoiti sa mergem la politie.
1. Cel cu care m- am accidentat a declarat exact opusul ,lucru care va fi dovedit cu inregistrarile video care deja sunt in custodia politiei locale pentru care detin cerere de stocare.
Acesta poate fi acuzat de fals in declaratii? Daca da,cum se procedeaza? Se sesizeaza politia rutiera,se sesizeaza instanta care judeca plangerea mea la procesul verbal sau trebuie sa depun o plangere in acest sens?

2. Politistul a dat semne clare ca tine partea celuilalt si constatarile sale au fost demne de un copil de clasa a 5 a. Inclusiv m.a declarat vinovat fara sa ma asculte sau sa citeasca declaratia data de mine. M.a amenintat ca.mi retine permisul cand am cerut probe video din zona accidentului pe motiv ca nu cunosc regulile de circulatie. Verbal a sustinut ca ma fac vinovat de accident deoarece de pe banda respectiva nu aveam dreptul de a merge inainte dar in procesul verbal a scris ca am virat dreapta si l.am acrosat pe cel care de fapt dorea sa mearga inainte. A mai constatat din avariile rezultate ca roata mea dreapta fata a atins deasupra rotii stanga spate a celuilalt ( ambele roti sunt pe 17") ,motiv pt care este convins ca aveam roata virata la dreapta. Intr.adevar,erau urme de negru de la bara mea neagra ( vw touareg negru) pe aripa spate ( vw caddy alb) deasupra rotii cu vre.o 20 cm. Adica ne.a confundat masinile cu un tir si un tico. Evident ca politistul a fost partinitor si probabil a primit pe langa laude si foloase materiale.
Cum poate fi tras la raspundere acest politist ? Profesionalismul de care a dat dovada poate sa.i decline macar increderea institutiei in el si macar sa fie mustrat? Pot sa.l acuz de favorizarea celuilalt doar in baza unui proces verbal scris in baza unor prezumtii fantaziste alea sale?
Sa ma duc la : Comandantul Biroului de accidente usoare, cmd Brigazii Rutiere, plangere la parchetul militar sau la DGA?
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
Bogdan Petrescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bogdan Petrescu , utilizator 04:03, 14 Martie 2020
1. Nu e fals in declaratii, omul are dreptul la parerea lui. faptul ca nu coincide cu a dvs, nu inseamna neaparat ca e o minciuna sfruntata. (v. Art. 326 - NCP).
2. Din ce ati descris, inteleg ca amandoi ati pornit de pe loc. prin urmare expresia 'mi-a taiat calea' e usor hazardata.
pe scurt, soferul masinii din spate este vinovat in proportie de peste 90% in astfel de situatii.
cat despre atitudinea, comportamentul agentului, etc., e de greu de comentat: dvs sunteti evident nemultumit, si poate chiar furios pentru solutia care nu va avantajeaza.
puteti sa-l reclamati pe cale administrativa, mai intai la seful direct. de regula, in scris. pentru acest ultim lucru, e prudent sa consultati un avocat.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
adriandimitriu, utilizator
Revin dupa 5 luni cu noutati.Multumesc Politiei Locale sector 1 Bucuresti care m-a ajutat enorm de mult ! Dupa cateva amanari contestatia mea impotriva pv de contraventie a dat roade . Imaginile aratau clar cum masina cu care m.am accidentat mi-a taiat calea desi avea obligatoriu inainte.
Culmea este ca declaratia soferului cat si procesul verbal intocmit de catre agent(copia mea era indescifrabila fiindca respectivul nu a apasat pixul pt autocopiere) am reusit sa le citesc abia dupa ce au fost depuse la dosar.
Soferul a declarat ca mergea inainte si eu am tras de volan si l.am acrosat in roata stanga spate.
In fine....eu raman cu parerea mea cum ca politistul si cel cu care m.am accidentat au fost mana in mana ( ca altfel politistul s.ar fi sinchisit macar sa.mi citeasca declaratia inainte de a ma numi vinovat si pentru ca nu m.ar mai fi amenintat cu suspendarea permisului doar pentru faptul ca incercam, foarte calm, sa-i demonstrez cu poze ale intersectiei ca e adevarat ceea ce sustin eu).
In concluzie...dupa aceste 5 luni in care am stat prin tribunale ( ca eu m.am prezentat) am oare sanse sa-l dau in judecata pe cel care a mintit si care este vinovat de accident si in plus sa-i cer daune morale ( ca cele materiale presupun ca mi le va plati polita lui de asigurare)?
Si am tot dreptul sa ma adresez Parchetului Militar cu o plangere impotriva politistului care in loc sa ancheteze si sa ma asculte m.a amenintat si a formulat un pv fara un temei ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2020
Bogdan Petrescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire vinovatie accident anadavid anadavid Buna ziua! As dori sa ma ajutati in urmatorul caz: Pe o strada cu 3 benzi de circulatie, pe acelasi sens de mers circula 3 automobile. Pe banda 3 o Skoda, pe ... (vezi toată discuția)
Neacordare de prioritate, accident Andrei133 Andrei133 As dori sa va intreb ce este de facut in aceasta situatie: avem un drum principal cu cate doua benzi pe sens, un drum secundar, un semafor la 200 m de drumul ... (vezi toată discuția)
Schimbarea benzii fara asigurare versus nu am pastrat distanta regulamentara Dorin31 Dorin31 salut, Acum cateva zile eram pe J L Calderon, strada cu sens unic si 2 benzi pe sens. La un semafor strada se bifurca, banda din stanga se continua spre ... (vezi toată discuția)