avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate cumpăra dreptul de cotă-parte dintr-un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate cumpăra dreptul de cotă-parte dintr-un teren intravilan fără ieșirea moștenitorilor din indiviziune?

Buna ziua,

Doresc sa cumpar dreptul de cota parte de la verii mei. Ei au mostenit pamantul de la tatal lor, este in intravilan, cota parte de 1/2 dintr.o suprafata de 800 metri. Cei patru veri, nu au dezbatut mostenirea. Tatal lor a cumparat pamantul cu contract de vanzare cumparare in 1973.
Pot sa cumpar dreptul de cota parte fara sa dezbata mostenirea?
Care ar fi ordinea procedurii de cumparare? Daca eu cumpar dreptul de cota parte, am aceleasi drepturi pe care le.ar avea verii mei dupa mostenire?
Momentan, suprafata este intabulata cu drept de 1/1 de cealalta parte care a cumparat in 1973 suprafata ( au cumparat 2 frati suprafata de 800 metri cu 1/2 cota parte). Ar trebui sa anulez vechea intabulare in care cealalta parte apare in cartea funciara cu 1/2?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:07, 14 Noiembrie 2019
Multumesc.
Terenul este intravilan, cu o singura cale de acces, lungime 80 metri, latime 10 metri. Langa calea de acces este o casa de locuit+ curte, apoi 50 metri este gradina/livada;
2. Verii sunt mostenitori dupa tatal lor decedat care avea 1/2, celalalt coproprietar are 1/2.

Ideea este ca celalalt coproprietar a construit casa fara acordul verilor, verii sumt in spania si as vrea sa cumpar drepturile lor dar fara sa am aceleasi drepturi ca ei ( sa nu pierd unele drepturi prin aceasta cumparare...)

DinuX a scris:

Ar trebui niste detalii suplimentare:
- terenul este agricol?
- pe langa veri mai este si altcineva copropietar?

Au fost 2 coproprietari.
Coproprietarul 1 a trait pe teren. A facut casa pe teren fara acordul celuilalt coproprietar 2 ( mostenitorii fiind in spania nu au stiut ca sunt coproprietari. Au crezut ca au alt teren amplasat langa aceasta parcela de teren, acum au dat de urma actului original).
Din cauza unor neantelegeri cu propr 1, as vrea sa cumpar drepturile lor( mostenitorii din spania sunt de acord sa.mi vanda), sa fac iesirea din indiviziune si sa cer demolarea casei ( casa este construita aproape pe toata latimea terenului).
Eu daca o sa cumpar drepturile lor, nu vreau sa am mai putine drepturi fata de ei. Prin cumparare, nu vrem sa perdem unele drepturi ale lor ( daca exista drepturi in plus ca ei sunt mostenitori...).
Pot sa cer demolarea casei ca nu a avut acordul coproprietarului? Daca nu, ce pot sa cer ca sa fie realistic? Este mai mult o reglare de conturi...Nu ma intereseaza ce o sa cumpar. Vreau doar sa am in fata legii drepturi depline fara sa fiu lipsit de unele drepturi, astfel incat sa pot sa solicit ceea ce doresc.
Multumesc.
Sper sa ma fi exprimat coerent in ceea ce am vrut sa exprim.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai sunt mai multe aspecte:
- n-ati spus daca este teren agricol, terenurile agricole se tranzactioneaza in baza unei legi speciale iar co-proprietarul ar avea drept de preemtiune;
- la constructie, neavand acordul co-proprietarului, este posibil sa nu fie edificata casa in baza unei autorizatii (constructie ilegala);
- cumparand acum terenul il cumparati asa cum este, stiti de casa, deci nu cred ca puteti cere cu succes demolarea ei, decat daca este o constructie ilegala; oricum cel mai probabil solutia nu va fi de demolare ci de iesire din indiviziune, caz in care v-ati alege fie cu o fasie din teren daca este posibil fizic, fie cu o sulta.
Afacerea asta o sa va consume destui bani si timp, eu va sugerez sa gasiti o alta cale de razbunare.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2019
DinuX, utilizator
Legea speciala se refera la terenurile situate in extravilan. Nu are importanta ca e agricol, fanete, pasune etc.
Avand in vedere ca exista o constructie, evident ca terenul este in intravilan, deci nu se pune problema vreunui drept de preemtiune.
1. Daca terenul a fost in extravilan este posibil (stiu ceva cazuri) ca numai amprenta casei sa fi fost tracuta in intravilan printr-un plan urbanistic - pe motiv de costuri, atat cu arhitectul cat si cu impozitele.
2. Inca nu e clar daca vorbim de o constructie legala, atata vreme cat edificarea ei s-a facut fara acordul co-proprietarului terenului.
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2019
DinuX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare drepturi succesorale fara certificat de mostenitor Epuree Epuree Buna ziua, Bunicii au avut 5 copii, eu sunt nepotul bunicilor. Ordinea celor morti este, primul un unchi (are 4 copii in viata si sotia moarta), al doilea ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren, dezmembrare. buna ziua! am intalnit o problema ... vitalsmart vitalsmart Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI ... (vezi toată discuția)