avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile copilului major în caz de divorț al ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile copilului major în caz de divorț al părinților

Buna ziua,
As dori va rog mult sa ma ajutati cu o informatie. Copilul meu urmeaza sa faca anul viitor 18 ani, insa acum eu si tatal lui vrem sa mergem la notar sa divortam. Mentionez ca eu m-am mutat la parintii mei, iar copilul a ramas la tatal lui (iar in locuinta mai este si mama lui) pentru ca nu ii lasa sa plece, m-a lasat doar pe mine. Daca pana la varsta majoratului ramane situatia asa, el sa stea acolo si noi parintii sa divortam, la anul cand va fii major poate pleca? Il mai poate tine cu forta? Sau poate lua decizii singur si nefortat de nimic?!
Va multumesc frumos!
Astept cu nerabdare un raspuns.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
la varsta asta, copilul sta unde vrea, incurajati-l sa vina la dvs daca vrea.
daca e vb de violenta, puteti chema politia.
daca tatal vrea ca locuinta copilului sa fie la el ( asta presupunand sa platiti si pensie, firesc) si dvs vreti sa fie la dvs si copilul vrea la fel, nu aveti ce cauta la notar, ci in instanta.
depuneti cererea de divort in instanta si pe calea ordonantei cereti ca minorul sa locuiasca cu dvs la pana cand aveti o hjotarare.
Nu conteaza cat dureaza sau ca va ramane fara obiect.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puneti copilul sa faca probe, asta e treaba adultilor. Luati copilul si gata daca dv. considerati ca sa stea acolo ii face rau. Are 17 ani, cum il tine cu forta, l-a legat de calorifer? Nu pricep. Daca lucrurile sunt atat de rele, puteti cere si ordin de protectie pentru dv. si copil. Dar intai il luati.
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
În loc sa se întoarcă acasă la tata după școală copilul poate veni la dumneavoastră. Nu e sechestrat, nu e ilegal sa vina la dumneavoastră și sa rămână acolo.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La varsta copilului, tatal nu-l mai poate obliga sa stea cu el. Isi poate face bagajele si sa plece la mama sau la matusa sau ... unde vrea el. De fapt unde ii place lui mai mult. In acest caz copilul decide, dar trebuie sa-si anunte parintele de decizie, ca sa nu-l dea la disparuti. Orice abuz psihic sau fizic este bine sa fie chiar inregistrat si raportat la protectia copilului si politie. Este deja destul de mare sa hotarasca singur ce vrea. E normal ca trebuie sa aiba conditii bune de trai.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
DaNieLa2019 a scris:
El nu vrea sa stea cu ei, nu ii suporta, dar nu are ce sa faca el singur. Tatal poate deveni si agresiv...

Cum n-are ce!?
Bagajele!
Asta dacă, într-adevăr, VREA. Dacă nu există alte motive pe care le puneți dvs. pe seama „ținutului cu forța”. Vorba colegei, cum, mai exact, îl ține cu forța: legat de calorifer?

Un copil de 17 ani poate să ceară el însuși instanței (pentru anumite motive) să-și schimbe locuința.

Discutați cu un avocat. Dacă tot ați stat atâția ani, nu prea pricep de unde atâta grabă...

Ce vreți mai mult: copilul sau certificatul de divorț?

Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Sfat înaintare divorț 04André27 04André27 Buna seara! Sunt căsătorită de 1 an,am o fetița cu soțul meu de aproape 2 ani. Din cauza neînțelegerilor am ales sa i spun sa ne separam. Nu a înțeles ... (vezi toată discuția)
Lamurire custodie comuna doriana29 doriana29 eu si sotul meu inevitabil ne vom desparti si avem un copil de 2 ani si 6 luni. Eu sunt casnica momentan dar imi caut de lucru. Noi locuim in casa parintilor ... (vezi toată discuția)
Divortul si dreptul copiilului Cosmina-Claudia Cosmina-Claudia Buna ziua .Ma numesc Cosmina-Claudia an varsta de 27 de ani si am un baietel de 6 anisori.M-am casatorit in 2005 si in 2008 am divortat .Acum muncesc in spania ... (vezi toată discuția)