avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte indiviză: am cumpărat o jumătate din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte indiviză: am cumpărat o jumătate din parterul unei case + etajul și mansarda în totalitate. Am cotă indiviză pe partea de sub jumătatea de parter care nu e a mea?

Buna seara! Am cumparat o casa cu jumatate de parter, etaj si mansarda, dar cealalta jumatate din parter apartine unui alt proprietar cu alta intrare/curte si numar cadastral diferit. Etajul si mansarda se intind peste ambele jumatati de parter, inclusiv peste jumatatea care nu se afla in proprietatea mea.

Intrebarea mea este: eu ar trebui sa am cota parte indiviza pe pamantul de sub jumatatea de parter care nu e a mea? Pentru ca etajul si mansarda sunt deasupra celuilalt proprietar, la fel ca la bloc. Si daca da, unde ar trebui sa reiasa acest drept? Daca trebuie urmata vreo procedura, care ar fi aceea?
Multumesc frumos si seara buna!
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 03:32, 3 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În actul de proprietate ar trebui să găsiți o fracție matematică (sau procent) din dreptul de proprietate asupra terenului.

Ce doriți, mai exact? Că-mi pare că ați vrea să știți ... cam pe unde e cota-parte indiviză.
Or, ar fi necesar să faceți distincție între bunul (terenul) în materialitatea lui - care NU este divizat și cota parte ideală, abstractă din dreptul de proprietate asupra bunului.
Dreptul de proprietate este fracționat între proprietarii comuni, dar nu și bunul în materialitatea lui.

Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2019
romascanu, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns! Inteleg ca aceasta cotaparte indiviza este o chestiune abstracta. Pe mine ma intereseaza sa stiu, daca Doamne fereste pica imobilul cu totul la un cutremur, ce se intampla? Imi pot recostrui proprietatea la fel, tinand cont de aceasta cotaparte indiviza pe pamantul de sub jumatatea cealalta de parter? In prezent, etajul si mansarda se intind peste toata supeafata parterului, al meu si al vecinului. Ideea este ca nici actele mele de proprietate, nici ale vecinului nu reflecta aceasta chestiune. Si ne gandim amandoi ca ar trebui totusi sa gasim asta scris undeva. Nu?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actele dvs. și ale vecinului conțin fiecare fracția (sau procentul) din dreptul de proprietate asupra terenului? Adunate dau 1/1 sau 100%? (întrebarea ar putea să pară bizară, pentru unii, dar am văzut multe „minuni”).

Dacă da, atunci este tot ce ar trebui să fie.
În cazul disparției clădirii, rămâneți coproprietari asupra terenului în cotele pe care le aveți și acum.
Presupun că aceste cote nu sunt egale, având în vedere cele ce povestiți cu privire la întinderea construcției aflate în propritatea dvs. vs. a vecinului.

Nu încercați să căutați cota parte indiviză la ...stânga ori la dreapta curții.
În cazul coproprietății, dreptul fiecărui proprietar se întâlnește cu drepturile celorlalți coproprietari asupra ... fiecărei particule din bunul în materialitatea sa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2019
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acest drept de proprietate reiese din actul de proprietate pe care il detineti in care cu siguranta este mentionat distinct cota indiviza sau părti comune indivize.
Pentru a sti concret care este cota de teren neconstruit, care va apartine si sa fie materializata real in teren, e necesar sa faceti iesirea din diviziune.
Pe terenul construit ramaneti in continuare in "indiviziune fortata".
Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

Pentru amanunte si date concrete, ma puteti contacta in privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sad cumparat cu legea 550/2002 neo871 neo871 Buna ziua, Am cuparat un spatiu cu alta destinatie in baza legii nr. 550/2002. In contract se spune ca am devenit (de fapt societatea mea) proprietarul unei ... (vezi toată discuția)
Coproprietate si trai in comun ContSters88537 ContSters88537 Buna seara, am o problema legata de coproprietatea in indiviziune. Daca eu detin apartamentul principal dintr-un imobil de P+1+MANSARDA, si sunt proprietar pe ... (vezi toată discuția)
Podul este accesoriu fata de apartamentele de la mansarda sau fata de cele de la nivelurile inferioare? avb_grup avb_grup Buna ziua, Intr-un imobil care are demisol parter, etaj si pod (mansardat partial) exista initial un singur proprietar, dupa moartea caruia raman [b]doi ... (vezi toată discuția)