avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata sporului de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata sporului de noapte

Salut, precizez ca CIM este de 8 ore/zi, ture inegale in care nu se specifica ca se lucreaza si in ture de noapte (plus ca se lucreaza si in zile libere legale)
Se lucreaza in 3 ture ( se acopera 24/7). Tura I 07:00-15:00(8h). Tura II 15:-00-22;00(7h), Tura III 22:00-07:00(9h).

2 zile lucrez Tura I, 2 zile lucrez Tura II, 2 zile lucrez Tura III, apoi 4 zile libere.( mai putin in perioada concediilor, unde lucrezi cu 2 libere).
Pe luna prind 6, 7 sau 8 ture de noapte (dupa caz) .

Fiind ture inegale, pontajul difera de la luna la luna. ( in unele luni se poate sa faci mai putin de 160h totale lucrate sau sa faci peste 180h in situatia in care acoperi si alte ture pentru cei din concediu).

Intrebarea mea este: nefiind specificat in contract cum ca se lucreaza si in ture de noapte, se poate sa beneficiez de sporul de noapte de 15-25% din salariul de baza?

"Potrivit art. 125 alin. 2 din Codul muncii, salariatul de noapte reprezintă, după caz:

a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin trei ore din timpul său zilnic de lucru;

b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru."


Conform literei b) de mai sus, daca din minim 168 ore lucrate intr-o luna prestez 60 ore de noapte ( adica peste 35% din timpul de lucru), se considera toata luna cu program de noapte? Drept urmare ar trebui sa primesc spor de noapte pentru toate cele 168 ore?

LE: Daca nu se paote beneficia de sporul de noapte din cauza faptului ca nu este precizat in CIM, se poate denunta acest lucru la ITM? Si daca asta este solutia, exista posibilitatea pe cale juridica sa mi se plateasca acest spor pe toate noptile prestate retroactiv?
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2019
Glock, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 4 Noiembrie 2019
1. Sporul de noapte nu este obligatoriu .

art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...

2. art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Sporul de noapte nu poate fi mai mic de 25% din salariul de baza.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul de noapte dejescuadina71 dejescuadina71 Buna seara lucrez ca agent de securitate in sistem de paza si as dori sa stiu ,sporul de noapte se plateste la salariul actual pe care il am de 975 lei sau la ... (vezi toată discuția)
Paznic de noapte si zi adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti care sunt conditiile de numerare a unui angajat- paznic de noapte ?ce drepturi are angajatul ? (vezi toată discuția)
Buna ziua! fac servicii care implica munca de noapte in intervalul22:00-06:00. ... gabrielbarbandeal gabrielbarbandeal Buna ziua! Fac servicii care implica munca de noapte in intervalul22:00-06:00. Angajatorul ofera sporul de noapte doar in lunile in care se depasesc 30% din ... (vezi toată discuția)