avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributie sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributie sanatate

Eu sunt salariata si sotul meu este in intretinere la mine, in felul acesta beneficiaza de asigurarea de sanatate de stat (cass). Acum a înființat o intreprindere familiala cu fratele lui. Poate sa ramana in continuare coasigurat in baza venitului meu? Intreprinderea familiala este infiintata de cateva luni, inca nu stim daca va fi cu profit sau pierdere. Am citit ca pfa, ii, if nu sunt obligati sa plateasca cass decat daca inregistreaza un anume venit anual (peste venitul mediu sau minim brut anual).
In ce conditii ei ca si Intreprindere familiala sunt obligati sa plateasca cass sau in ce conditii poate sotul meu sa ramana coasigurat in baza venitului meu?
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2019
LuciaLivia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 14:46, 9 Noiembrie 2019
Atunci cand a devenit coasigurat sotul a dat o declaratie ca nu obtine venituri. Conform legii, aceasta declaratie trebuie revocata, cand nu mai sunt indeplinite conditiile. Acum, dupa infiintarea IF, ori se asigura platind, ori sta neasigurat daca este sub plafon.

Nu mai poate fi coasigurat.
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2019
Iulian MANEA, Contabil
Multumesc! Si cum trebuie sa procedam ca sa se asigure? Venitul va fi sub plafon, dar vrem sa platim cass pentru ca are probleme de sanatate si vrem sa beneficiem de aceasta asigurare. Care este suma minima care se plateste si din ce moment va putea beneficia de servicii medicale de stat in baza cass?
Cel mai tarziu dupa 30 zile de la inregistrarea la ORC trebuie depusa declaratia unica cu venitul estimat pentru anul in curs si acolo se specifica ca se doreste asigurarea si plata CASS.

DU se depune online dupa inregistrarea in SPV.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
Iulian MANEA, Contabil
Va mulțumesc domnule Manea!
Au trecut 4 luni de la inregistrarea la ORC si a fost depusa si DU, dar nu am specificat ca dorim si plata cass, evident nu am vrea sa platim din urma, vrem sa incepem sa platim de acum. Cum se procedeaza? Va multumesc anticipat!
Intocmiti si depuneti o DU rectifivcativa. Din pacate, va trebui sa platiti de la data infiintarii. Vestea buna este ca, nedepasind plafonul, veti plati pe jumatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce taxe se platesc pt.un magazin de haine ? Corina1971 Corina1971 Buna ziua... Imi doresc sa deschid un magazin de haine in Baia Mare si as fi interesata sa -mi spuneti de ce taxe si impozite lunare sau anual se platesc ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pentru venituri din arenda luciamihalache luciamihalache Daca am venituri numai din arenda terenului agricol care sunt sub venitul minim 22800lei/an, cum procedez ? Mai depun sau nu declaratia 600 ?Mi se retine ... (vezi toată discuția)
Sunt asigurata daca primesc venituri din chirii? AndreeaZhao AndreeaZhao Salutare tuturor! Mai sunt asigurata daca am venituri din chirii? (vezi toată discuția)