avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Sunt asigurata daca primesc venituri din chirii?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Sunt asigurata daca primesc venituri din chirii?

Salutare tuturor! Mai sunt asigurata daca am venituri din chirii?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:32, 12 Martie 2020
Daca declarati in declaratia unica (DU) ca vreti acest lucru. Se plateste anual o cota parte din 12 salarii minime pe economie: 25% CAS (pentru pensie) si 10% CASS (pentru sanatate).

Daca venitul anual net, adica 40% din venitul anual brut depaseste 12 salarii minime pe economie, atunci sunteti obligata la plata acestor contributii.

Pentru anul 2020 plafonul este 12 x 2230 = 26760 lei, 25% CAS = 6690 lei si 10% CASS = 2676 lei.
Daca chiria este de 1.400 RON lunar inseamna ca nu v-a trebui sa platesc CAS si CASS?
Nu sunteti obligata.
Se poate plati asigurarea si din buzunar? Am inteles ca se poate prin declaratia unica, dar nu situ exact cum trebuie facut.
Daca tot faceti DU pentru chirii optati pentru a fi asigurat pentru sanatate (fara sa alegeti si CAS, daca nu vreti sa va asigurati si pentru pensie).

Nu trebuie facuta o declaratie separata.

Ceea ce spuneti mai sus se refera la persoanele fara venituri, ceea ce nu este cazul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pentru venit din mlm Cristinazam Cristinazam Buna dimineata, Lucrez cu o companie de vanzari directe(gen avon,oriflame...) care din banii pe care ii acumulam ne opresc 10% ,pe langa acesti 10% este ... (vezi toată discuția)
Artist plastic, cum declar veniturile si care e plafonul? busu.elena busu.elena Buna ziua, sunt artist plastic, dar am și un job in alt domeniu part time. Ca toti artistii plastici, incerc sa imi vand picturile pe situri/galerii ... (vezi toată discuția)
Taxe venituri extrasalariale claudius022 claudius022 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu informatii cu privire la taxele pe veniturile extrasalariale? Sunt angajat full time (programator) iar pe langa asta am si ... (vezi toată discuția)