In Legea 196/2018 la Articolul 67 Aliniatul (2) se spune ca la Contul Curent al Asociatiei de Proprietari au acces pentru informare toti proprietarii. Acest lucru inseamna ca pot solicita la banca unde este Contul Curent al Asociatiei de Proprietari un Extras de Cont atunci cand doresc eu ? Daca raspunsul este afirmativ ce formalitati trebuie indeplinite ?
1. Stiu de existenta acelui articol, nu trebuia afisat..
2. Informare- adica sa stiti cati bani sunt in acel cont si ce plati au fost facute din acesta ( utilitati, salarii personal, nu stiu ce reparatii, etc.)-un Extras de cont.
Contul este al asociatiei, persoana juridica, nu al presedintelui.
Presedintele, prin mandatul primit, reprezinta acociatia ( cum ar fi administratorul unuei firme) in relatia cu terți ( organele statului, banca, instanta...).
D-na ynocentta prima parte a raspunsului dvs. contrazice articolul de lege in discutie care spune ca "proprietarii au acces pentru informare în condiţiile art. 2.184- 2.190 din Legea nr. 287/2009, republicată ". Pot solicita Asociatiei o imputernicire doar pentru a solicita un extras de cont de la banca? Nimic altceva.
Se poate... Sau puteti solicita presedintelui sa va puna la dispozitie un extras de cont actual.
Tot ati citit legea...
ART. 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate
aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii
dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele
asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
Multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
Dar situatia pe care presedintele asociatiei a creat-o la mine in bloc este aceea ca la Fondul de Reparatii la anumite persoane se incaseaza sume mai mici de bani (decat cele afisate si care apar in chitantele emise.) De ce situatia aceasta? Pentru ca toti locatarii sa plateasca sume egale la Fondul de Reparatii desi sunt diferente mari la cpi-ul apartamentelor : cpi=2,28, cpi=2,95, cpi=3,75 . Eu in urma cu mai multi ani atunci cand pe listele de intretinere lunare erau trecute sume egale la Fondul de Reparatii i-am reclamat la Primarie drept pentru care au primit o amenda. Acum ma astept ca intr-o buna zi sa se incaseze bani la acest Fond numai de la persoanele rau vazute - adica eu. Intrebarea este: Cu ce prevederi legale pot eu sa previn si sa combat acest abuz grosolan? Nu-i asa ca este foarte bine ca sa pot cere un extras de cont la banca intr-o anume zi dupa care sa pot solicita un control contabil de la Primarie care sa poata determina banii care ar fi trebuit sa fie depusi in Fondul de Reparatii la aceea data si astfel sa combat acesta hotie?