avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vânzare-cumpărare două mașini: cumpărătorul a ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vânzare-cumpărare două mașini: cumpărătorul a făcut plângere penală pentru că n-a primit mașinile, dar el nu le-a plătit la momentul semnării contractelor. Cum trebuie să procedeze vânzătorul?

In fapt, undeva prin februarie 2018 2 parti persoane fizice au convenit la instrainarea a 2 autovehicule , unul inscris pe Romania altul nu.
Dupa semnarea contractului de instrainare, vanzare-cumpare, cealalta parte din contract cumparatorul, nu si-a efectuat obligativitatea de a efectua plata din respectivele contracte (dar contractele sunt semnate de ambele parti) insa nu exista vreun articol care prevede ca vanzatorul si-a primit banii care face obiectul contractului fapt pentru care vanzatorul a refuzat sa ofere catre cumparator bunurile care faceau ca obiect acele contracte .

In octombrie 2019, din unele surse, cumparatorul a facut plangere penala la politie pentru inselaciune cum ca nu si-a primit bunurile cumparate dar categoric, fara sa poata prezenta dovada platii acestora .

Intrebarea este ,

Are cumparatorul vreun drept legal sa-si solicite bunurile pentru care nu a efectuat plata cu toate ca exista contractul incheiat intre ambele parti ? Vanzatorul are ca martori persoana la care s-a oficiat contractul de instrainare .

Mai mult de cat atat, are castig de cauza si sa-i aduca calitatea de inculpat vanzatorului ? Poate solicita vanzatorul prin organele de cercetare penala sa aduca cumparatorul dovada efectuarii platii bunurilor respective ?

Cum trebuie procedat mai departe ? Multumesc,
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 14:37, 12 Noiembrie 2019
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde de contract.
Cazul se poate transa in instanta civila.
Oricum, nu pare sa fie inselaciune la o privire generala.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dar nu ne spuneți ce s-a întâmplat cu actele mașinilor, cheile și restul ? Atestatul fiscal ?
Cine le are ?

Daca le are cumpărătorul, asta atestă ca sau dat banii. Urmând sa vina sa ia și masinile.

Daca sunt la vânzător, și cumpărătorul are doar două hârtii semnate care atesta o vânzare , e clar că nu s-au plătit . Decât dacă poate face dovada contrară.

Lucrurile sunt simple, nu așa. Când cumperi un autoturism, și plătești prețul, primești ceva: actele mașinii, cheile. Ca mai apoi sa revii si sa o ridici de acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare auto in care vanzatorul nu vrea sa emita fiscalul mustache mustache Va rog sa ma ajutati sa gasesc o solutie in urmatoarea situatie: Am cumparat un autoturism ,in vinerea mare cu contract de vanzare cumparare descarcat de pe ... (vezi toată discuția)
inmatriculare auto cumparat -vanzatorul nu vrea sa trimita atestatul fiscal privind mijloacele fixe lalicu lalicu Cum pot proceda in cazul in care am cumparat o masina , am contract de vanzare cumpare intre parti, talonul , cartea de identitate a masinii si cheile dar nu ... (vezi toată discuția)
Inselaciune la cumpararea masinii ttino ttino Buna ziua, Am cumparat in urma cu 2 saptamani un autoturism care are afisat pe bord un numar de km care nu este real (kilometrajul a fost mult dat inapoi). ... (vezi toată discuția)