avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raspuns la obiectiuni expertiza judiciar contabila
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raspuns la obiectiuni expertiza judiciar contabila

Expertul nu vrea sa depuna raspunsul la obiectiunile expertizei pana nu i se achita avansul achitat la cec si intreg onorariul ce se poate face? a fost termen in octombrie iar instanta a amendat expertul cu 300 lei si s-a dat un alt termen in ianuarie si a transmis ca va face raspunsul dar nu il va depune nici pentru termenul din ianuarie pana nu isi primeste toti bani.Ce putem sa facem este un litigiu de munca .va rugam sfatuitine ce sa facem?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:55, 13 Noiembrie 2019
Solicitați în instanta la fiecare termen ca expertul sa fie amendat pana la depunerea lucrării sau după 2-3 termene solicitați înlocuirea acestuia.
Amendarea expertului nu este o solutie. Daca se va continua cu amendarea fara a se stabili onorarii corecte pentru experti, la un moment dat instantele de judecata nu vor mai avea pe cine amenda, caci expertii se vor radia la cerere din evidentele MJ.
Nimeni nu munceste pe sume care nu-i acopera timpul dedicat expertizei.
CpC trebuie modificat in sensul eliminarii cuvantului "poate" din prevederile
-art. 331 Numirea expertului
(2)Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
Prin eliminare cuvantului "poate" instantele vor avea obligatia fixarii audierii expertului in cadrul careia expertului prezinta evaluare costurilor si stabileste termenul pe care il poate respecta.
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara este un act normativ depasit. Este nevoie de un act normativ nou, modern, operabil si care sa respecte activitatea de expertiza si expertul. Nu in ultimul rand este nevoie de experti noi pe toate specializarile de expertiza care se presteze activitatea numai la tribunalul din judetul de domiciliu si cel mult la cele limitrofe, nu sa primeasca expertize prin toata tara.
Pentru o lucrare la care expertul lucreaza multe zile a stabili un onorariu de expert de 400-500 lei (putine instante stabilesc un onorariu mai mare indiferent de expertiza si expert) discrediteaza activitatea de expertiza.
De ce numai avocatii sa-si poata stabili onorariul prin contract cu partile in proces ?
Sa nu uitam ca avocatii de multe ori isi stabilesc si un onorariu de succes prin contract.?
Daca activitatea de expertiza nu este utila pentru instante, sa se renunte la ea prin lege.
Stimate domn lăsați grija avocaților, deja s-a ajuns la situații în care onorariul pt o expertiza este mai mare decat onorariul avocatuluil.Sunt experți care nu mai fac fata datorita numarului mare de lucrări și care întârzie efectuarea unei expertize cu anii.Daca nu sunt mulțumiți pot sa faca adresa după ce au fost desemnați și sa mentioneze ca nu sunt de acord cu onorariul stabiliti,ca nu au timp etc.By the way marea majoritate a avocaților nu realizează venituri din alte surse exista si anumite incompatibilități în timp ce experții sunt în mare parte și angajați sau desfășoară alte activități asa ca....
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2019
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Buna ziua ,dupa cum am spus in intrebare. Expertiza este facuta si depusa la instanta sau facut obiectiuni la expertiza instanta a cerut expertului sa raspunda la obiectiuni iar expertul refuza sa depuna raspunsul la obiectiuni pana nu primeste bani pe expertiza .Întrebarea mea era ce pot eu sa fac in aceasta situatie ,instanta a zis ca nu sa dat o hotarare in aceasta cauza si expertul va primi avansul si onorariul dupa ce se da o hotarare.Cat timp poate sa amane expertul raspunsul la obiectiuni?
Dle.avocat,
Nu vreau sa purtam o discutie in contradictoriu. In activitatea mea de multi ani ca expert am intalnit tot felul de situatii. Cel mai posibil, respectivul expert s-a saturat sa tot astepte diferentele de bani pana la valoarea reala a activitatii desfasurate. M-am radiat din lista MJ tocmai din motive invocate in discutie.
Comparatia de venituri expert-avocat mi se pare total nepotrivita. Intr-o discutie anterioara pe care am mai purtat-o anterior pe aceasta tema m-am explicat destul de clar. Fiecare cu stiinta si activitatea lui, fiecare isi evalueaza munca si pretinde sumele care sa-i acopere timpul alocat.
@valentin6768
Cititi cu atentie mesajul meu anterior si decideti singur ce aveti de facut. Dupa parerea mea, numai daca veti plati suma suplimentara ceruta de expert, acesta va definitiva raspunsurile la obiectiuni, indiferent de cate amenzi va primi si chiar daca va fi schimbat de catre instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.daca un expert refuxa de doua ori sa vina sa faca o expertiza,adica o lotizare,poate fi tras la raspundere de judecatorie? in noiembrie am platit o ... (vezi toată discuția)
Nepronunțare asupra onorariului viculean viculean Am efectuat o expertiza pentru care s-a aprobat onorariul de 1000 lei. Apoi s-a cerut un supliment de expertiză (deși s-a formulat ca obiecțiuni, ... (vezi toată discuția)
Termen expertiza judiciara topografica andadeleanu andadeleanu Va rog sa-mi spuneti, indicand temeiul legal, care este termenul maxim in care expertul judiciar topograf, numit de instanta de judecata, trebuie sa depuna ... (vezi toată discuția)