avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... McJohn. Promisiune de vînzare cumpãrare ... ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

McJohn. Promisiune de vînzare cumpãrare ... nefinalizatã!

În anul 2006 am vrut să cumpăr un teren la ţară ptr a accesa un proiect SAPARD. Am întîlnit un individ ''amabil'' care mi-a oferit un teren. Timp de o luna tot a ''tras'' de mine să facem actele de vînzare cumpărare. În dimineaţa cînd ne-am prezentat la notar a constatat că nu avea actele necesare . Atunci a venit cu ideea să facem o promisiune de vînzare-cumpărare, cu finalizarea peste 6 luni. Termenul a trecut el tot nu a reuşit să scoată cadastrul. În cele din urmă actul cadastral a venit prin fax, la vreo 2 ore după terminarea programului. Deşi actul nu era în original notara a acceptat legalizarea contractului. În timp ce eu şi soţia citeam contractul vînătorului i-am dat bani să-i numere. Acesta a părăsit sediu notarial împreună cu banii, însă fără a semna actele. L-am adus cu poliţia înapoi, a semnat actele, însă suma cerută de notar a sărit de 6 ori. Actele nu s-au mai întocmit (deşi semnate au fost rupte). Iar eu am rămas ''şi cu bani daţi şi cu buza umflată''.
Am încercat să mă adresez unui procuror, m-a trimis să-mi caut avocat. Am fost la avocaţi însă se feresc să ''între în horă'', deoarece tatăl notarei este procuror, iar ... ''corb la corb nu-si scoate ochi''. Anul acesta (prin aprilie) am depus o plîngere la poliţie către procuratură.
Ce mai pot face ptr a-mi recupera bani?
Adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil , in vederea mentinerii antecontractului de vanzare-cumparare, si , pe cale de consecinta , a executarii obligatiilor ce incumpa promitentului.
Trebuie respectat , de asemenea , termenul general de prescriptie , cel de 3 ani , care curge de la data implinirea acelui termen suspensiv prevazut in contract.

Altminteri , actiunea va fi respinsa ca prescrisa.
Si de ce , daca individul a fost adus inapoi cu politia, iar actele tot nu s-au mai semnat, nu i-ati cerut sa va predea si banii ? Dupa cat timp a fost adus inapoi? Ceva totusi lipseste de aici, poate detaliati putin.
Bun, si daca actele au fost rupte , inseamna ca toata intelegerea a picat, caz in care banii trebuiau restituiti. Eu asta nu inteleg. De ce nu si-a primit banii inapoi, atunci, la momentul distrugerii actelor.
Cine o fi rupt actele...poate chiar notarul . de comun acord cu cei 2.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Da, teoretic asa ar fi , insa ,fiind vorba despre un teren , nemaiexistand un act autentic... mi se pare ca nu ar mai fi incheiata conventia. Poate doar vanzatorul , in instanta ,sa faca dovada faptului ca el si-a indeplinit obligatia , insa cumparatorul a rupt actul .Dar asta ce presupune? ca cel care a rupt actul nu a mai dorit inchieerea actului. Ori pentru inchieerea unei conventii este nevoie de un acord bilateral. ..
Acum depuinde si cum era inchieiat antecontractul ,ce clauze continea, daca ,in functie de cele stabilite in cuprinsul lui rezulta obligativitatea inchieerii conventiei, caz in care instanta ar putea da o hotarare care sa tina loc de act autentic. :hm:
Da, ipoteza e demna de luat in calcul . Dar presupunand ca s-a intamplat asa, actul nu a mai apucat sa fie legalizat. Si atunci oare, conventia se mai considera incheiata? :confused:

Alte discuții în legătură

Antecontractul valentina22 valentina22 dupa noul C Civ ce valoare legala mai are antecontractul in fata notarului si ce acte sunt necesare? (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare teren raduz raduz Buna ziua. Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare (neinregistrat la notar) pt teren arabil de 1500 mp, prin care vanzatorul (eu) primeste avansul ... (vezi toată discuția)
Subiect: valabilitate conventie sub semnatura privata, Petre_jun Petre_jun Buna ziua. In data de 01 octombrie 2007 s-a incheiat la notar un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil (casa de locuit si teren) in care se ... (vezi toată discuția)