avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... McJohn. Promisiune de vînzare cumpãrare ... ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

McJohn. Promisiune de vînzare cumpãrare ... nefinalizatã!

În anul 2006 am vrut să cumpăr un teren la ţară ptr a accesa un proiect SAPARD. Am întîlnit un individ ''amabil'' care mi-a oferit un teren. Timp de o luna tot a ''tras'' de mine să facem actele de vînzare cumpărare. În dimineaţa cînd ne-am prezentat la notar a constatat că nu avea actele necesare . Atunci a venit cu ideea să facem o promisiune de vînzare-cumpărare, cu finalizarea peste 6 luni. Termenul a trecut el tot nu a reuşit să scoată cadastrul. În cele din urmă actul cadastral a venit prin fax, la vreo 2 ore după terminarea programului. Deşi actul nu era în original notara a acceptat legalizarea contractului. În timp ce eu şi soţia citeam contractul vînătorului i-am dat bani să-i numere. Acesta a părăsit sediu notarial împreună cu banii, însă fără a semna actele. L-am adus cu poliţia înapoi, a semnat actele, însă suma cerută de notar a sărit de 6 ori. Actele nu s-au mai întocmit (deşi semnate au fost rupte). Iar eu am rămas ''şi cu bani daţi şi cu buza umflată''.
Am încercat să mă adresez unui procuror, m-a trimis să-mi caut avocat. Am fost la avocaţi însă se feresc să ''între în horă'', deoarece tatăl notarei este procuror, iar ... ''corb la corb nu-si scoate ochi''. Anul acesta (prin aprilie) am depus o plîngere la poliţie către procuratură.
Ce mai pot face ptr a-mi recupera bani?
In virtutea principiului executarii in natura a obligatiilor se repararii in natura a pagubelor (art 1073 si 1077 Cod Civil) puteti cere instantei de judecata o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare(sa vi se dea un act autentic – titlu de proprietate autentic) plus daune-interese. Dar aveti grija la termen !!!! ati spus ca ati incheiat antecontractul in 2006. Suntem deja in 2009. In ce luna l-ati incheiat ?
Il puteti actiona in termen de 3 ani (Decretul 167/1958). Termnul curge de la terminarea celor 6 luni prevazute in antecontract. Faceti calculul si actionati rapid daca va mai incadrati in termen.
Mai aveti acel antecontract?
Oricum…e ciudat ca au fost rupte actele autentice. Cum s-a intamplat asa ceva ?
Aveti vreun act pe suma platita ?
Dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca ati facut plata aceea….pentru ca asa cum arata art 1191, tot ce depaseste 250 de lei trebuie demonstrat printr-un act sub semnatura privata sau printr-un act autentic. El poate sa spuna simplu ca nu a primit nici un ban si nu rezolvati nimic daca nu aveti act pe suma aceea. Proba cu martori nu este permisa in asemenea cazuri.
Sfatul meu e sa incercati sa gasiti un avocat totusi….
"însă suma cerută de notar a sărit de 6 ori." nu inteleg de ce. Dumneavoastra si vanzatorul v-ati inteles asupra bunului si asupra PRETULUL. Astea tin de VOINTA PARTILOR. Din cate stiu, notarul nu are nici un drept sa ceara el majorarea pretului.
...suma ceruta de notar=onorariu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontractul valentina22 valentina22 dupa noul C Civ ce valoare legala mai are antecontractul in fata notarului si ce acte sunt necesare? (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare teren raduz raduz Buna ziua. Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare (neinregistrat la notar) pt teren arabil de 1500 mp, prin care vanzatorul (eu) primeste avansul ... (vezi toată discuția)
Subiect: valabilitate conventie sub semnatura privata, Petre_jun Petre_jun Buna ziua. In data de 01 octombrie 2007 s-a incheiat la notar un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil (casa de locuit si teren) in care se ... (vezi toată discuția)