În anul 2006 am vrut să cumpăr un teren la ţară ptr a accesa un proiect SAPARD. Am întîlnit un individ ''amabil'' care mi-a oferit un teren. Timp de o luna tot a ''tras'' de mine să facem actele de vînzare cumpărare. În dimineaţa cînd ne-am prezentat la notar a constatat că nu avea actele necesare . Atunci a venit cu ideea să facem o promisiune de vînzare-cumpărare, cu finalizarea peste 6 luni. Termenul a trecut el tot nu a reuşit să scoată cadastrul. În cele din urmă actul cadastral a venit prin fax, la vreo 2 ore după terminarea programului. Deşi actul nu era în original notara a acceptat legalizarea contractului. În timp ce eu şi soţia citeam contractul vînătorului i-am dat bani să-i numere. Acesta a părăsit sediu notarial împreună cu banii, însă fără a semna actele. L-am adus cu poliţia înapoi, a semnat actele, însă suma cerută de notar a sărit de 6 ori. Actele nu s-au mai întocmit (deşi semnate au fost rupte). Iar eu am rămas ''şi cu bani daţi şi cu buza umflată''.
Am încercat să mă adresez unui procuror, m-a trimis să-mi caut avocat. Am fost la avocaţi însă se feresc să ''între în horă'', deoarece tatăl notarei este procuror, iar ... ''corb la corb nu-si scoate ochi''. Anul acesta (prin aprilie) am depus o plîngere la poliţie către procuratură.
Ce mai pot face ptr a-mi recupera bani?
In virtutea principiului executarii in natura a obligatiilor se repararii in natura a pagubelor (art 1073 si 1077 Cod Civil) puteti cere instantei de judecata o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare(sa vi se dea un act autentic – titlu de proprietate autentic) plus daune-interese. Dar aveti grija la termen !!!! ati spus ca ati incheiat antecontractul in 2006. Suntem deja in 2009. In ce luna l-ati incheiat ?
Il puteti actiona in termen de 3 ani (Decretul 167/1958). Termnul curge de la terminarea celor 6 luni prevazute in antecontract. Faceti calculul si actionati rapid daca va mai incadrati in termen.
Mai aveti acel antecontract?
Oricum…e ciudat ca au fost rupte actele autentice. Cum s-a intamplat asa ceva ?
Aveti vreun act pe suma platita ?
Dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca ati facut plata aceea….pentru ca asa cum arata art 1191, tot ce depaseste 250 de lei trebuie demonstrat printr-un act sub semnatura privata sau printr-un act autentic. El poate sa spuna simplu ca nu a primit nici un ban si nu rezolvati nimic daca nu aveti act pe suma aceea. Proba cu martori nu este permisa in asemenea cazuri.
Sfatul meu e sa incercati sa gasiti un avocat totusi….
"însă suma cerută de notar a sărit de 6 ori." nu inteleg de ce. Dumneavoastra si vanzatorul v-ati inteles asupra bunului si asupra PRETULUL. Astea tin de VOINTA PARTILOR. Din cate stiu, notarul nu are nici un drept sa ceara el majorarea pretului.