avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este normal sa poti pleca de la un angajator in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este normal sa poti pleca de la un angajator in perioada de proba in lipsa oricarei notificari de demisie?

Buna ziua! Luni, 11 noiembrie 2019, a fost prima mea zi de lucru intr-o firma care m-a recrutat recent. Conditiile si mediul de lucru pe care le-am gasit nu au corespuns catusi de putin cu ceea ce mi s-a prezentat in cadrul procesului de recrutare, asadar, am decis sa nu mai pierd timp pretios si in cea de a treia zi de lucru, mi-am manifestat verbal dorinta de a demisiona.
Contractul de angajare mi-a fost intocmit pe perioada nedeterminata, cu 3 luni perioada de proba. Stiu ca in interiorul perioadei de proba angajatul are dreptul de a demisiona fara a mai fi tinut sa indeplineasca preaviz. Angajatorul mi-a urat succes, spunandu-mi ca nu este necesara semnarea vreunui act demisie, cerere etc., ceea ce mi s-a parut dubios. Din ceea ce stiu eu, nu exista demisie, in perioada sau in afara perioadei de proba, fara o notificare scrisa care sa serveasca drept dovada a desfacerii unui contract.
Ceea ce as vrea sa stiu este urmatorul lucru: exista posibilitatea ca angajatorul sa ma fi indus in eroare cu rea intentie in aceasta privinta, pentru a putea ulterior sa-mi deschida dosar de abatere disciplinara pe motiv de absente nemotivate? Consider ca acest contract ramane valabil in lipsa unui act care sa constate desfacerea lui
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:26, 15 Noiembrie 2019
Conform Codului Muncii, art 31, alin (3):

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Asadar, puteti formula o notificare scrisa, prin care sa informati angajatorul asupra deciziei de incetare a contractului de munca, pe care sa o depuneti cu numar de inregistrare.
@ Christinna94

Demisia este o modalitatea de a inceta c.i.m., iar incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba este alta modalitate.

Nu le confundati.

Textul de lege este clar , incetarea c.i.m. are la baza o notificare scrisa si nu una verbala ... prin urmare, exista posibilitatea ca angajatorul sa va fi indus in eroare cu rea intentie in aceasta privinta, pentru a putea ulterior sa va desfaca disciplinar c.i.m. pentru absente nemotivate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz helias helias Buna seara. Va rog sa imi spune-ti daca un proaspat angajat poate sa demisioneze fara preavizul specificat in CIM? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Lipsire nemotivata de la munca rizeavl rizeavl Buna Ziua! Sunt student am lucrat la o firma din Bucuresti part-time 4h/day, intr-o zii am renuntat sa mai merg definitiv. Innainte sa plec am facut o ... (vezi toată discuția)
Demisie bex4uu bex4uu Am o intrebare...lucrez de luna cu contr de munca,daca imi dau demisia,trebuie neparat sa stau 20 zile in preaviz?(dc nu stau ce se intampla) (vezi toată discuția)