avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata indemnizatiei de confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata indemnizatiei de confidentialitate

este obligat angajatorul sa plateasca indemnizatia de confidentialitate angajatului(50%din media venitului brut) si in ce mod?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:28, 4 Decembrie 2009
Nu cumva confundati clauza de neconcurenta cu cea de confidentialitate?
Vezi art.21-24 si 26 din codul muncii.
• Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa încetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta în timpul executarii contractului, în conditiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de munca sau în contractele individuale de munca.

Clauza de neconcurenta îl obliga pe salariat ca dupa încetarea contractului individual de munca sa nu presteze, în interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla în concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate în interes propriu sau în favoarea unui tert care se afla în relatii de concurenta cu angajatorul sau si îl obliga pe angajator sa îi plateasca salariatului o indemnizatie lunara.

Daca un salariat are inserat in c.i.m. o astfel de clauza, atunci el poate primi un spor de confidentialitate acordat la salariul de baza.
in contract apare pe langa confidentialiate si o referire la contractul de neconcurenta(loialitate). ei ericum nu prevad ca vor sa-ti dea ceva in plus la salariu..
sa inteleg ca nu sunt obligati sa plateasca?
multumesc
Daca in c.i.m. apare si o clauza de neconcurenta , atunci Cclauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului;
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- Terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.
Indemnizaţia de neconcurenţă se plăteşte lunar din momentul Încetării contractului individual de muncă, iar nu din momentul în care s-a convenit asupra ei. Este o concluzie care decurge din analiza părţii finale a art. 21 alin. 1 din Codul muncii, îl care se precizează că indemnizaţia de neconcurenţă se plăteşte "... pe toată perioada de neconcurenţă" (adică după încetarea contractului individual de muncă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)
Contract confidentialitate iza_eli2013 iza_eli2013 Buna ziua , am o patiserie cu covrigarie in Braila si am o problema , in momentul cand imi pleaca un angajat imi vinde ori retele unde se angajeaza ori ... (vezi toată discuția)
Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)