avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cotă TVA loc parcare pt. apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cotă TVA loc parcare pt. apartament

În situația în care valoarea fără TVA doar a apartamentului (spațiului de locuit) este aproape de pragul valoric de 450.000 lei – situație în care dezvoltatorul imobiliar are tot interesul să susțină caracterul independent al tranzacțiilor de livrare (pentru a factura măcar apartamentul în sine cu cota de TVA de 5%, asumându-și implicit o cota de TVA de 19% doar pentru locul de parcare), iar organul fiscal are tot interesul să susțină tranzacția ca fiind una integrată, unică din perspectiva TVA (pentru a forța aplicarea cotei de TVA de 19% atât pentru apartament, cât și pentru locul de parcare, ca urmare a depășirii cumulate a plafonului valoric de 450.000 lei, fără TVA, susținând fracționarea artificială a tranzacțiilor) – poate dezvoltatorul să fie în conformitate cu legea susținând caracterul independent al tranzacțiilor de livrare?
Eventual să fie pe nume diferite contractul apartamentului și cel al locului de parcare. Aș vrea să achiziționez în acest mod, iar înainte de asta să fiu sigură că legea poate să ma scutească de surprize ulterioare din partea ANAF, care să-mi impute diferența susținând că am fracționat artificial tranzacțiile.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:08, 12 Noiembrie 2021
Depinde de dezvoltator: a vandut apartament cu parcare sau doar apartament si cine vrea, parcare. Exista vreun loc de parcare vandut alcuiva decat locatarilor?
Iulian, ei vând doar apartament... și cine vrea, parcare. Parcarea nu e obligatorie.
O să întreb dacă există loc de parcare vândut altcuiva decât locatarilor; nu sunt sigur de asta momentan.
În completare, am înțeles de la dezvoltator că nu vând locuri de parcare decât locatarilor.
Poate cineva să dea un sfat?
Da, este corect. Sa vanda doar proprietarilor de apartamente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitionarea unui imobil cu tva 5% claudiu.marin claudiu.marin Buna ziua, Sunt interesat sa achizitionez un apartament + gradina + 2 locuri de parcare. valoare apartament = 370.575 lei valoare gradina = 79.370 ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare declaratie tva 5% VictorMihut1977 VictorMihut1977 Buna ziua. Acum 5 ani mi-am cumparat un apartament in rate la dezvoltator cu suma de 94.000 euro pe o perioada de 20 ani. Pe contract imi scrie 94.000 euro ... (vezi toată discuția)