avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general conflict asupra competentei teritoriale la incasarea ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

conflict asupra competentei teritoriale la incasarea impozitelor

Sunt functionar public si lucrez in domeniul impozitelor si taxelor locale. Rog a ma ajuta in descifrarea urmatoarei probleme: in cadrul institutiei avem un contribuabil care are concesionat de la Consiliul Judetean o suprafata de 788 ha, intins pe raza teritoriala a doua comune. Potrivit Codului Fiscal, pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului sau unitatilor administrativ-teritoriale concesionate.... se stabileste taxa pe teren care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor.. . Contribuabilul respectiv a declarat acel teren la o singura primarie in vederea impunerii si si-a achitat taxele la zi, necunoscand dealtfel ca o parte din acest teren apartine celeilalte comune. Ultima institutie, autosesizandu-se, a calculat, din oficiu, impozite si taxe pentru suprafata de teren care îi revine si a emis o decizie de impunere atat pentru anul in curs cat si pentru anii anteriori. In acest caz, ultima institutie cum va proceda? Va solicita taxele aferente de la primaria care a incasat taxele in mod necuvenit sau de la contribuabil? Codul de procedura fiscala vorbeste intr-un mod ambiguu, cred, despre conflictul de competenta teritoriala in administrarea impozitelor si taxelor locale care spune: "Conflictul ivit între organe fiscale care nu sunt subordonate unui organ ierarhic comun se soluţionează de către Comisia fiscală centrală din cadrul Ministerului Finanţelor Publice." Pana la primirea unui raspuns din partea MFP, ce putem face?
Cel mai recent răspuns: carinas , utilizator 15:42, 3 Decembrie 2009
Impozitele si taxele locale vor fi recuperate de la contribuabil , deoarece contribuabilul avea obligatia sa se informeze si sa-l declare .

Codul fiscal reglementeaza impozitul si taxa pe teren prin art .256 si normele metodologice de aplicare :

(1) Orice persoană care are în proprietate teren situat în România datorează pentru acesta un impozit anual, exceptând cazurile în care în prezentul titlu se prevede altfel.

(2) Impozitul prevăzut la alin. (1), denumit în continuare impozit pe teren, precum şi taxa pe teren prevăzută la alin. (3) se datorează către bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului în care este amplasat terenul. În cazul municipiului Bucureşti, impozitul şi taxa pe teren se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasat terenul.

(3) Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, se stabileşte taxa pe teren care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren.

Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Multumesc frumos pentru raspuns. Asa am gandit si eu initial, insa un coleg de breasla m-a indus in eroare si am inceput sa ma gandesc la probabilitatea de a recupera sumele de la primaria vecina si nu de la contribuabil..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit pe teren inchiriat? cicko cicko Primaria inchirieaza terenurile aferenta locuintelor si in conttract stipuleaza ca esti obligat sa platesti impozitul pentru terenul inchiriat.Am spus ca eu nu ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite - teren concesionat claudi72 claudi72 De ce trebuie platit si impozit pe un teren concesionat? (vezi toată discuția)
Impozitul pe teren agricol RodicaMaria RodicaMaria Buna, Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Acum 5 ani am primit mostenire un hectar de teren agricol de la bunici pe care l-am dat in arenda la o ... (vezi toată discuția)