avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Titlu proprietate - Asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Titlu proprietate - Asociatie proprietari

Este legal ca asociatia de proprietari sa detina copii de pe titlurile sau contractele de proprietate ale apartamentelor din imobil?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:20, 28 Noiembrie 2019
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru completa si corecta dv informare studiati disp L nr 196/2018
Conform dispozitii mentionate,persoanele care locuiesc provizoriu minimum 15 zile/luna sau definitiv in condominiu detin obligatia legala sa prezinte la asociatia de proprietari documentele necesare completarii cartii de imobil
Multumesc pentru raspunsuri!
Si eu sunt de acord cu primul raspuns.

Stimata doamna ynocentta, in legea specificata de dvs apar urmatoarele:

“4) În aplicarea prevederilor prezentei legi, dovada dreptului de proprietate și a celorlalte drepturi reale asupra unei unități de proprietate imobiliară se face potrivit dispozițiilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare. “

In legea 287/2009 nu se specifica la dreptul de proprietate ca proprietarul ESTE OBLIGAT sa prezinte dovada dreptului de proprietate catre asociatia de proprietari a unui imobil/condominiu. Ci ca, asociatia poate solicita dovada la cartea funciara sau oficiul de cadastru. Desi nu stiu daca i se vor prezenta aceste informatii in lipsa acordului proprietarului. Poate doar intr-o situatie de forta majora.
In plus, pentru speta in cauza, cartea imobilului lipseste. Unul din fostii presedinti a plecat cu tot cu ea, iar actualul comitet nu a solicitat documentul sau copie de la autoritatile competente.
Ultima modificare: Joi, 28 Noiembrie 2019
Dmgirl, utilizator
Stimate @Dmgirl,

Bun, observ ca cititi ceva, dar vreti sa fiti mai sigur...
1. Dvs. locuiti intr-un imobil si ca membru al as. prop. trebuie sa prezentati la sediul asociatiei documentul de proprietate cu absolut toate datele respective.
O copie, pana la urma este o copie, puteti blura datele care nu ar interesa asociatia (banuiesc ca pretul - ca celelalte date trebuies inregistrate si la asociatie).
2. Va asigur ca la cadastru, oricine poate sa solicite o carte funciara pentru informare...

Nu va mai formalizati, ca nu aveti de ce. Este adevarat, ca vechea legislatie a as. prop. obliga proprietarul sa prezinte o copie dupa documentul de proprietate. In noua lege, nu mai este prevazuta aceasta obligatie, da informatiile tot trebuie duse la presedintele as. prop.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociația de proprietari vrea să ii dau copie după actele de proprietate. sunt legale aceste pretenții? corcodel62 corcodel62 In opinia mea este ilegal ca presedintele sa imi ceara sa ii dau o copie dupa actul de proprietate. In baza carei legi, articol? Da e firesc sa ii arat actul ... (vezi toată discuția)
Copie legalizata la asociatia de proprietari? kau kau Buna ziua, Presedintele asociatiei imi solicita copie legalizata a contractului de v-c. a imobilului pe care il detin, asta dupa ce i-am transmis o copie ... (vezi toată discuția)
Inscriere nou proprietar la asociatie de proprietari.o persoana ... alina_25 alina_25 Inscriere nou proprietar la Asociatie de proprietari.O persoana dupa ce face succesiunea trebuie sa duca la asociatia de proprietari copie dupa certificatul ... (vezi toată discuția)