avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... transformare post contractual in functie publica conf. ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

transformare post contractual in functie publica conf. OUG 57/2019 - salarizare?

Buna ziua!

As dori o lamurire in legatura cu transformarea unui post de contractual intr-o functie publica. Concret, eu detin postul de natura contractuala de consilier juridic in aparatul permanent al consiliului local (conf OG 35/2002) de 12 ani si jumate.
Cum, odata cu aparitia OUG 57/2019 privind codul administrativ, OG 35/2002 a fost abrogata prin acest act normativ, iar pe de alta parte eu, avand atributii de reprezentare in justitie, nu mai pot sa ocup un post de natura contractuala intrucat dispozitiile art. 370 alin. (2) lit. e) si art. 541 alin. (1) din codul administrativ prohibesc ocuparea unei functii de natura contractuala de catre o persoana care exercita prerogative de putere publica, se doreste transformarea postului meu de natura contractuala in functie publica, in conformitate cu art. 406 din codul administrativ incepand cu 01.01.2020. Pana aici, sunt de acord ca masura este perfect legala.

Pe langa aceasta masura, insa, din discutiile avute cu reprezentantii institutiei unde sunt incadrat (primarie) si unele sustineri verbale facute de reprezentantii prefecturii s-a emis ipoteza ca salariul meu de baza va fi diminuat pe noua functie pe care urmeaza sa o ocup, fata de salariul avut in prezent pe postul de natura contractuala.
Aceasta noua incadrare a salarizarii ar urma sa se faca in raport de incadrarea pe coeficientul de ierarhizare din grila de salarizare din legea nr. 153/2017 a salarizarii bugetarilor, in functie de gradul de salarizare pe care ma incadrez si gradatia aferenta transei de vechime.

Lecturand dispozitiile art. 406 si urmatoarele (407 - 409) din OUG 57/2009 care au legatura cu transformarea postului de contractual in functie publica, nu am identificat norme care sa reglementeze ce se va intampla cu salarizarea persoanei a carui post contractual se va transforma in functie publica. Nicaieri nu se prevede la aceasta sectiune acest aspect.

Legat de coeficientii de salarizare, fac precizarea ca acestia au fost stabiliti in perioada 2017 - 2018 nu dupa o grila fixa de salarizare din legea 153/2017, ci in urma alinierii salariilor la nivelul de tara, prin alinierea cu salariilor altor functionari din tara, care lucreaza in aceleasi conditii si din aceeasi familie ocupationala (administrativa).
Asta, deoarece coeficientii de salarizare din legea nr. 153/2017 nu s-au aplicat si personalului din administratia publica locala, la momentul publicarii legii in monitorul oficial.

De aceea apelez la colegi juristi si la specialisti in resurse umane, pentru o opinie care sa imi fie de ajutor. Nu ar trebui ca drepturile salariatilor sa fie protejate, iar salariatii sa nu fie prejudiciati in urma suferirii acestor modificari legislative, in conditiile in care salariatul urmeaza sa indeplineasa aceleasi atributii ca pana la momentul transformarii postului?

Mentionez ca, ANEXA Nr. VIII, FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE "ADMINISTRAŢIE" , sectiunea I III. Nomenclatorul şi ierarhia funcţiilor publice din administraţia publică locală ***) din legea nr. 153/2017, nu cuprinde coeficienti de ierarhizare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 14:57, 1 Octombrie 2020
buna ziua! sunt interesata de speta,dar nu de salarizare. cum sa realizat transformarea postului de pe consiliu local in aparatul de specialitae al primarului? astept un raspuns al dvs. sau o modalitate de a va contacta.
dispozitiile din OUG 57/2019 prevad ca functiile cu atributii/prerogative de putere publica se transforma in functii publice din posturile contractuale. Am indicat mai sus mai multe prevederi din acest act normativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare cu privire la transformarea posturilor ... DANYDANA65 DANYDANA65 Buna ziua, Am o intrebare cu privire la transformarea posturilor intr-o primarie din Personal Contractual în Functionar Public, conform art. 406-407 din ... (vezi toată discuția)
Salariu bugetari CatalinSA CatalinSA Buna ziua. Intrebarea este cum aflu cum mi se calculeaza salariu? Lucrez intr-o institutie publica incadrat in functie de la jumatatea lui 2013? Nu stiu ... (vezi toată discuția)
Promovare in functie publicã adrian1972 adrian1972 Sunt angajat contractual Inspector de specialitate nivel studii superioare gradul I, gradatia 3 clasa de salarizare 38 coeficient de ierarhizare 2.49 şi ... (vezi toată discuția)