avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare casa pentru mama
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare casa pentru mama

Vreau sa-i cumpar un imobil mamei mele, iar acesta va fi pe numele dansei, banii vor fi virati prin banca (fiind o suma mare), banii ii am deja intr-un cont bancar provenind din vanzarea altor imobile de-a lungul timpului..., intrebarea mea este: pot transfera banii (eu ca si fiu) direct din contul meu iar CVC sa se faca direct pe numele mamei ? Sau trebuie sa virez mamei banii intr-un cont si apoi dansa sa faca transferul direct vanzatorului ? (nu stiu insa, cum as putea justifica acel transfer intre mine si mama? Cadou, donatie ? )
Cum ma sfatuiti sa fac astfel incat sa fie cat mai legal si mai corect posibil ?
Multumesc !
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2019
smith123, utilizator
Cel mai recent răspuns: smith123 , utilizator 10:10, 13 Decembrie 2019
scuze, da, la asta m-am referit.
Nu stiu daca merge asa..., e imputernicita asupra contului dar banii tot din contul meu pleaca...
Sunt in ceata totala in acest moment...
Da, dar poate face plata ea direct. Apoi, ce acte faceti dvs cu dansa si daca faceti, ca sa nu vi-i datoreze..e treaba dvs.
Dar banii pleaca din contul meu, deci nu stiu cum ar vedea notarul sau alt organ competent ca mama este imputernicita sa faca acel transfer...
Eu ma gandeam tot la varianta care mi-a spus-o notarul sa scrie in contract ceva de genul: “plata pentru imobilul mai sus mentionat se va face din contul ....(contul meu)”
Ideea e ca daca eu vreau sa-i cumpar cuiva (indiferent daca e ruda sau nu) cadou o casa, nu am voie ? Nu prea as crede...

Ce parere aveti ?
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2019
smith123, utilizator
Ideea e ca daca eu vreau sa-i cumpar cuiva (indiferent daca e ruda sau nu) cadou o casa, nu am voie ?

Ba da, numai ca peste o anumita valoare.. trebuie sa existe un act de donatie.
Art. 1011

Forma donaţiei

(1) Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.

(2) Nu sunt supuse dispoziţiei alin. (1) donaţiile indirecte, cele deghizate şi darurile manuale.

(3) Bunurile mobile care constituie obiectul donaţiei trebuie enumerate şi evaluate într-un înscris, chiar sub semnătură privată, sub sancţiunea nulităţii absolute a donaţiei.

(4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Darul manual se încheie valabil prin acordul de voinţe al părţilor, însoţit de tradiţiunea bunului.


Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Donatie bani mircea11112 mircea11112 Buna ziua. Mama mea vrea sa-i faca cadou sotiei mele, de ziua ei, o suma putin mai mare decat 25000 ron (care am inteles ca nu ar necesita act autentic de ... (vezi toată discuția)
Care sunt sansele mele ca la partaj sa impartim un autoturism lungan_ro_1961 lungan_ro_1961 in timpul casatoriei soacra ne-a dat o suma de bani din care sa ne cumparam un autoturism.transferul banilor s-a facut prin banca deoarece eram noi in ... (vezi toată discuția)
Transfer bancar danyela78 danyela78 buna ziua intrucat eu sunt plecata in starinatate si nu ma incadrez in timp pentru partricipare la o licitatie in vederea achizitionarii unui apartament mama ... (vezi toată discuția)