avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta valabila strict in timpul CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta valabila strict in timpul CIM

Buna ziua, in CIM am specificata clauza de neconcurenta in felul urmator: e) clauza de neconcurenta. In timpul sau dupa orele de lucru, salariatul se obliga sa nu presteze in interes propriu sau al unui alt angajator acelasi tip de activitate sau o activitate similara cu activitatea pe care o presteaza pentru angajator si/sau sa nu presteze o activitate in favoarea unui alt comerciant care are acelasi profil comercial si care desfasoara acelasi tip de activitate sau o activitate similara si care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul, fara acordul scris prealabil al angajatorului. Salariatul se obliga sa nu desfasuare pe perioada in care este angajat direct sau indirect activitati concurente, sa nu fie asociat sau actionar semnificativ, direct sau indirect, in firme cu activitate concurenta.
Specific ca lucrez intr-o clinica privata, contractul este pe perioada nedeterminata, intrebarea mea este daca aceasta clauza are valabilitate strict in timpul contractului si inceteaza la incheierea lui ? Si daca din cauza clauzei nu am voie nici sa desfasor programe de voluntariat la un spital de stat. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:54, 22 Decembrie 2019
Doar atat este mentionat despre clauza de neconcurenta ?
da
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului ;
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.

Lipsa unuia dintre aceste aspecte, in opinia mea, conduce la faptul ca, clauza nu este valabila.

In speta, puteti solicita instantei de judecata anularea clauzei respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta 31040404 31040404 Buna ziua, In momentul cand am semnat CIM am semnat si o clauza separata in care era stipulat ca nu am voie sa ma angajez la o firma concurenta timp de cinci ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ancutas ancutas Buna ziua, lucrez la o societate ca agent vanzari, si mi-am dat demisia pentru ca am gasit ceva mai ok in alta parte pe acelasi post la o firma concurenta. In ... (vezi toată discuția)