avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu de risc maternal

Buna ziua! Sunt insarcinata in 12 saptamani si datorita unui diagnostic de amenintare de avort am primit de la medicul specialist ginecolog scrisoare medicala cu recomadarile de a evita ortostatismul, stresul neuropsihic, contactul cu persoane cu risc infectios si recomandarea de concediu de risc maternal. Eu lucrez ca medic intr-un spital de pediatrie, avand contact zilnic cu pacienti cu boli eruptive ce pot fi cauzate de agenti biologici din clasele de risc 2,3 si 4. Am depus cererea de concediu de risc maternal la managerul spitalului in care am specificat riscul biologic la care sunt supusa si am atasat documentul medical primit de la medicul ginecolog. Doamna doctor de la medicina muncii doreste sa-mi refuze acordarea concediului de risc maternal motivand ca dansa aproba acest concediu doar pt. boli cronice grave, nu si pentru o "simpla" amenintare de avort. Citind legea am inteles ca acest tip de concediu se acorda pt conditiile si riscurile de la locul de munca care ar putea sa dauneze gravidei si fatului.
Am reusit sa stau de vorba si cu o alta doamna doctor specialist in medicina muncii, chiar cadru universitar in aceasta specialitate care mi-a dat alte informatii contradictorii. Dansa sustine ca acest tip de concediu se acorda DOAR pt riscurile de la locul de munca si eu din moment ce am o scrisoare medicala de la ginecolog cu diagnosticul de amenintare de avort, prezint risc obstetrical si trebuie sa-mi iau concedii medicale. Mi-a spus ca daca as fi vrut concediu de risc maternal ar fi trebuit sa mentionez in cerere doar de riscul biologic si sa nu atasez scrisoarea medicala de la medicul ginecolog. Mi se pare o situatie absurda pt ca nu inteleg de ce riscul obstetrical anuleaza riscul de la locul de munca. In acest moment eu ma aflu in concediu medical timp de 14 zile dat de ginecolog.
Cunosc mai multe persoane care au beneficiat concediu de risc maternal si au urmat exact aceeasi procedura: scrisoare de la medicul ginecolog (chiar cu diagnosticul de iminenta de avort) si cerere catre medicina muncii si au primit aprobare.
Va rog, puteti sa ma lamuriti daca justificarile celor doua doamne doctor au baza legala? Personal ma simt foarte umilita si doresc sa ma adresez unor forumuri superioare pt ca am o meserie ce implica atat risc infectios cat si stres neuropsihic.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:44, 29 Ianuarie 2022
Cititi OUG 96/2003, o sa va ajuta mult
Art. 5
(1) Pentru toate activitățile care pot prezenta un risc specific de expunere la agenți, procese sau condiții de muncă, a căror listă neexhaustivă este prezentată în anexa nr. 1, angajatorul trebuie să evalueze natura, gradul și durata expunerii salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)-e) în întreprinderea și/sau unitatea respectivă și, ulterior, la orice modificare a condițiilor de muncă, fie direct, fie prin intermediul serviciilor de protecție și prevenire prevăzute la art. 8 și 9 din Legea nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, cu scopul de:
a) a evalua orice risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor și orice efect posibil asupra sarcinii sau alăptării, în sensul art. 2 lit. c)-e);
b) a decide ce măsuri trebuie luate.
(2) Evaluările prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor, împreună cu toate măsurile care trebuie luate referitor la securitatea și sănătatea în muncă, se consemnează în rapoarte scrise.
Art. 7
(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunțat în scris de către o salariata că se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligația să înștiințeze medicul de medicina muncii, precum și inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază își desfășoară activitatea.
(2) De la data primirii înștiințării medicul de medicina muncii și inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condițiile de muncă ale salariatei la termenele și în condițiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgentă

Art. 9
1) Fără a aduce atingere art. 6 și 7 din Legea nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, în cazul în care rezultatele evaluării la care se face referire la art. 5 și 6 evidențiază un risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)-e) sau o repercusiune asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul trebuie să ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru al salariatei în cauză, să fie evitată expunerea acesteia la riscurile evidențiate, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.
(2) Dacă modificarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este posibilă ori nu poate fi realizată din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.
Art. 10
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligația prevăzută la art. 9 alin. (2), salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) și e), în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condițiile în care salariata s-a prezentat la consultațiile prenatale și postnatale, conform normelor Ministerului Sănătății.

A fost anuntat ITM-ul si efectuata evaluarea prevazuta la ART. 7?
Am depus o instiintare de sarcina catre angajator in urma cu 5 saptamani in care am anexat documentele doveditoare si am rugat transmiterea lor catre medicina muncii si ITM conform legii. Mentionez ca am numar de inregistrare la instiintare. In urma acesteia medicul de medicina muncii mi-a facut analiza de risc la care am fost prezenta cand a constatat faptul ca sunt expusa la agenti biologici, dar nu a considerat ca este necesara nicio modificare in programul si conditiile de lucru. Dupa ce a efectuat analiza de risc doamna doctor a spus ca documentul trebuie semnat de managerul spitalului si apoi imi va fi trimis si mie. Acest lucru nu s-a intamplat pana la ora actuala, nu am primit foile cu analiza de risc.
Atunci, cu riscul de a "supara" pe cineva, puteti intreba medicul si managerul care este situatia acelei analize.
Nu doresc sa raspunda...si starea de sanatate nu va permite sa mergeti la munca si/sau va pune in pericol sarcina, puteti depune o sesizare la ITM si DSP, nu are rost sa va expuneti riscurilor de a avea probleme mai grave.
Faptul ca pana acum nu mi-au transmis raportul de risc este clar si acesta un abuz. Nelamurirea mea este legata de ceea ce mi-a fost comunicat de catre o doamna doctor cadru universitar in specialitatea medicina muncii, anume ca din moment ce eu am scrisoare medicala cu diagnosticul de amenintare de avort acesta reprezinta risc obstetrical pt care sunt necesare concedii medicale, nu de risc maternal. Pentru concediu de risc maternal aceasta doamna doctor sustine ca trebuia sa depun o cerere in care sa invoc doar riscul biologic la care sunt supusa si sa nu atasez niciun document de la ginecolog. Mie mi se pare ca nu are logica pt ca riscul obstetrical poate fi marit de riscurile de la locul de munca, pt asta doctorul ginecolog mi-a facut recomandarea de concediu de risc maternal.
Intrebarea mea e: e posibil ca recomandarea de ginecolog sa nu aiba nicio valoare pt acordarea concediului de risc maternal, ba mai mult sa fie un motiv pt care acesta nu se acorda, asa cum sustine doamna doctor?
Nu sunt medic sa o pot contrazice pe doamna doctor de medicina muncii, asa ca...
Procedura ce o cunosc eu este urmatoarea:
-salariata "anunta" sarcina ( notificare plus scrisoare medicala)
-angajatorul anunta ITM si medicina muncii ( in 10 zile de la anuntare...)
-dupa aceasta se face "Evaluarea locului de munca"- inspectorul ITM si medicul de medicina muncii face aceasta verificare
In functie de rezultatul evaluarii si de starea de sanatate a salariatei ( recomandarile medicului ce urmareste sarcina) se recomanda fie contunuarea activitatii in conditiile actuale ( daca nu sunt "probleme"), fie modificarea, amenajarea, locului de munca ( spre exemplu se evita munca in picioare, la calculator, etc..), sau modificarea "de tot", v-a ocupa un alt post ce nu prezinta riscuri pentru sine si sarcina, pe perioada sarcinii-adica v-a presta alta activitate, pe alt post "fara riscuri", daca sunt 'probleme' cu sarcina.
Se mai poate recomanda si reducerea programului cu 1/4.
Toate cele de mai sus depind de evolutia sarcinii..
-daca nu se pot realiza cele de mai sus, punctul precedent, atunci se intra in Concediu de risc maternal.

Puteti cere medicului ce va urmareste sarcina, ca, daca considera necesar, va poate elibera un alt Certificat medical pentru Risc maternal.
Insistati la medic si conducere sa primiti acel raport.
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2019
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Sarcina cu risc, probleme la locul de munca ardelean-emilia ardelean-emilia buna ziua am si eu o intrebare.Sunt insarcinata in 15 saptamani cu sarcina gemelara din luna mai sunt pe concediu medical am probleme cu sarcina dezlipire, ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Silvia Olteanu Silvia Olteanu Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc ... (vezi toată discuția)
Am recomandare de la ginecolog pentru concediu de risc maternal, dar cei de la medicina muncii spun că e o aberație. cui trebuie să-i cer acest tip de concediu, cine îl acordă? Did27 Did27 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau mai multe informatii despre urmatoarea situatie. Sunt insarcinata in 5 luni si la ultimul control mi s-a dat de ... (vezi toată discuția)