avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu de risc maternal

Buna ziua! Sunt insarcinata in 12 saptamani si datorita unui diagnostic de amenintare de avort am primit de la medicul specialist ginecolog scrisoare medicala cu recomadarile de a evita ortostatismul, stresul neuropsihic, contactul cu persoane cu risc infectios si recomandarea de concediu de risc maternal. Eu lucrez ca medic intr-un spital de pediatrie, avand contact zilnic cu pacienti cu boli eruptive ce pot fi cauzate de agenti biologici din clasele de risc 2,3 si 4. Am depus cererea de concediu de risc maternal la managerul spitalului in care am specificat riscul biologic la care sunt supusa si am atasat documentul medical primit de la medicul ginecolog. Doamna doctor de la medicina muncii doreste sa-mi refuze acordarea concediului de risc maternal motivand ca dansa aproba acest concediu doar pt. boli cronice grave, nu si pentru o "simpla" amenintare de avort. Citind legea am inteles ca acest tip de concediu se acorda pt conditiile si riscurile de la locul de munca care ar putea sa dauneze gravidei si fatului.
Am reusit sa stau de vorba si cu o alta doamna doctor specialist in medicina muncii, chiar cadru universitar in aceasta specialitate care mi-a dat alte informatii contradictorii. Dansa sustine ca acest tip de concediu se acorda DOAR pt riscurile de la locul de munca si eu din moment ce am o scrisoare medicala de la ginecolog cu diagnosticul de amenintare de avort, prezint risc obstetrical si trebuie sa-mi iau concedii medicale. Mi-a spus ca daca as fi vrut concediu de risc maternal ar fi trebuit sa mentionez in cerere doar de riscul biologic si sa nu atasez scrisoarea medicala de la medicul ginecolog. Mi se pare o situatie absurda pt ca nu inteleg de ce riscul obstetrical anuleaza riscul de la locul de munca. In acest moment eu ma aflu in concediu medical timp de 14 zile dat de ginecolog.
Cunosc mai multe persoane care au beneficiat concediu de risc maternal si au urmat exact aceeasi procedura: scrisoare de la medicul ginecolog (chiar cu diagnosticul de iminenta de avort) si cerere catre medicina muncii si au primit aprobare.
Va rog, puteti sa ma lamuriti daca justificarile celor doua doamne doctor au baza legala? Personal ma simt foarte umilita si doresc sa ma adresez unor forumuri superioare pt ca am o meserie ce implica atat risc infectios cat si stres neuropsihic.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:44, 29 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Medicul ginecolog nu trebuie sa va dea recomandare medicala ci sa emita concediul de risc maternal asa cum prevede legea (OUG nr. 96/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare art.10 al.(2).
Medicul specialist de medicina muncii nu are competente legale in emiterea concediului de risc maternal, doar medicul ginecolog sau medicul de familie daca acestia considera ca mama si/ sau fatul pot avea de suferit din punct de vedere medical.
Medicul specialist de medicina muncii are doar competente in a emite dosarul de risc in care se tine cont de riscurile profesionale existente la locul de munca al gravidei.
Daca angajatorul nu respecta prevederile OUG nr. 96/ 2003 art.7 privind dosarul susmentionat puteti sesiza ITM si DJSP in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Buna seara. Spuneti-mi va rog, certificatul de risc maternal poate sa imi prescrie doctorul de familie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Medicul de familie si medicul ginecolog sunt singurii sa emita legal, concediu de risc maternal. Cititi cu atentie comentariile de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina cu risc, probleme la locul de munca ardelean-emilia ardelean-emilia buna ziua am si eu o intrebare.Sunt insarcinata in 15 saptamani cu sarcina gemelara din luna mai sunt pe concediu medical am probleme cu sarcina dezlipire, ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Silvia Olteanu Silvia Olteanu Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc ... (vezi toată discuția)
Am recomandare de la ginecolog pentru concediu de risc maternal, dar cei de la medicina muncii spun că e o aberație. cui trebuie să-i cer acest tip de concediu, cine îl acordă? Did27 Did27 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau mai multe informatii despre urmatoarea situatie. Sunt insarcinata in 5 luni si la ultimul control mi s-a dat de ... (vezi toată discuția)