avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Statut zile libere legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Statut zile libere legale

O întrebare cu două părți: zilele libere legale, atunci când pică în timpul săptămânii, sunt plătite sau nu? Dacă da, poate angajatorul să spună că acele libere legale au "coincis" cu cele de odihnă și să nu mi le mai acorde pe acelea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:24, 18 Decembrie 2019
Buna ziua ,depinde de norma de ore de pe acea lună (160 decembrie) ,dacă lucrați in zilele libere legale angajatorul are obligația să vă dea liber in următoarele 30 zile sau sa vi le plătească. Angajatul are dreptul la 2 zile libere consecutive într-o săptămână. Daca zilele libere coincid cu zilele libere legale , dumnevoastră probabil în programul de lucru depășiți norma de ore din acea lună sau lucrați în alte zile un număr mai mic de ore. Verificați-va numărul de ore lucrate in acea lună.
lordico a scris:

O întrebare cu două părți: zilele libere legale, atunci când pică în timpul săptămânii, sunt plătite sau nu? Dacă da, poate angajatorul să spună că acele libere legale au "coincis" cu cele de odihnă și să nu mi le mai acorde pe acelea?

Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2019
Cristinel Horeanu, Consilier juridic
Zilele libere legale nu sunt platite daca nu se lucreaza .

In schimb, pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liber pentru orele suplimentare cezarpaul cezarpaul In situatia in care in luna in care s-au lucrat 12 ore sarbatori legale norma de ore a fost depasita cu 12 ore ( s-a lucrat 172 ore / 160 ore norma ) ... (vezi toată discuția)
Calcul zile festive Utu2010 Utu2010 Buna As dori sa stiu cum sunt platite zilele festive Ex luna 20 zile 160 ore -muncitorul munceste 160 ore din care 3 zile festive adica 24 ore - la ... (vezi toată discuția)
Compensare munca prestata in zilele de sarbatoare legala alex76 alex76 Buna ziua, Va adresez rugamintea de a ma ajuta in solutionarea urmatoarei probleme: Potrivit dispozitiilor art. 142 Codul muncii in cazul salariatilor care ... (vezi toată discuția)