buna ziua,am si eu o nelamurire,stiu ca poti sa declari la infiintarea firmei daca esti sau nu platitor de tva ,dar daca depasesti plafonul cifrei de afaceri de 35000 euro,automat te treci platitor.
Eu m-am trecut in cererea de inregistrare a firmei platitor de tva,intrucat in 4-5 luni am preconizat ca voi depasi acest plafon si pt ca mi se deduc cheltuielile cu marfa(comert cu amanuntul).Acum ma duc la Adm.Financiara si trebuie sa ma inregistrez. Mi-ati putea da un sfat daca am procedat bine,si beneficii aveam daca eram neplatitor la inceput.
va multumesc.
Inainte de a deschide o afacere trebuie sa faci niste previziuni .
Previziune care se concretizeaza intr-un plan de afaceri .
Trebuie sa cunosti bine activitatea economica pe care te angajezi sa o faci .
Trebuie sa studiezi vadul comercial ( locul , piata vizata - - clientii)
Trebuie sa punctezi piata concurenta ( cei care ar putea sa " te incurce " putin , dar sa "le tii piept ". Concurenta fata de care ai sau nu avantaje .
Trebuie sa faci un buget estimat de venituri si cheltuieli, functie de ce bani / surse atrase de care poti sa dispui , de ce bani / cheltuieli minime trebuie sa faci ca sa incepi afacerea ( ia in calcul aici tot ce inseamna cheltuiala , incepand de la marfa , materii prime si materiale ,chirii , furnizori de utilitati, angajati , contabil , taxe si impozite , rata inflatie ....o sumedenie de...la care poti adauga o cota de risc de 3% pana la 6% )
Ar fi multe de spus .
Inainte vreme se lucra pe bugete ( adica vreau sa spun ca erau obligatorii).
De cand nu mai e obligatoriu doar unele societati mai fac bugete si previziuni .
Nu vreau sa fiu rautacioasa , dar in general am constatat ca nu prea se cer sfaturi inainte de a deschide o afacere . Uneori e tardiv sa te razgandesti .
eu inainte sa bag actele firmei,am facut un calcul,m-am documentat cam ce vanzare as avea pe zi,toate cheltuielile aferente,inclusiv ce insemna platitor de tva,pt ca eu achizitionez marfa de la pers.juridice,si ele au nevoie sa-si deduca tva-ul,dar o pers.mi-a spus ca trebuia sa trec neplatitor desi eu am facut niste calcule inainte ,un plan de afaceri,si ma pusese putin pe ganduri. Oricum decizia consider ca am luat-o de la inceput in cunostiinta de cauza si nu regret. Termin anul acesta 2 facultati de stiinte economice,dar vreau sa fiu perfect informata pt ca la fac.nu se preda chiar despre tot cu ce ai putea sa te confrunti intr-o afacere si am zis sa intreb niste persoane avizate.
Cred ca persoanele care vor sa puna bazele unei afaceritrebuie sa aiba o pregatire minima in economie.
Va multumesc pt toate raspunsurile si va apreciez pt munca pe care o faceti si pt faptul ca sunteti prompti.