avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1360 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general platitor/neplatitor de tva
Discuție deschisă în Contabilitate în general

platitor/neplatitor de tva

buna ziua,am si eu o nelamurire,stiu ca poti sa declari la infiintarea firmei daca esti sau nu platitor de tva ,dar daca depasesti plafonul cifrei de afaceri de 35000 euro,automat te treci platitor.
Eu m-am trecut in cererea de inregistrare a firmei platitor de tva,intrucat in 4-5 luni am preconizat ca voi depasi acest plafon si pt ca mi se deduc cheltuielile cu marfa(comert cu amanuntul).Acum ma duc la Adm.Financiara si trebuie sa ma inregistrez. Mi-ati putea da un sfat daca am procedat bine,si beneficii aveam daca eram neplatitor la inceput.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters115447 , utilizator 13:06, 5 Decembrie 2009
Andutzza


Valabil pentru toti intreprinzatorii

Inainte de a deschide o afacere trebuie sa faci niste previziuni .
Previziune care se concretizeaza intr-un plan de afaceri .
Trebuie sa cunosti bine activitatea economica pe care te angajezi sa o faci .
Trebuie sa studiezi vadul comercial ( locul , piata vizata - - clientii)
Trebuie sa punctezi piata concurenta ( cei care ar putea sa " te incurce " putin , dar sa "le tii piept ". Concurenta fata de care ai sau nu avantaje .
Trebuie sa faci un buget estimat de venituri si cheltuieli, functie de ce bani / surse atrase de care poti sa dispui , de ce bani / cheltuieli minime trebuie sa faci ca sa incepi afacerea ( ia in calcul aici tot ce inseamna cheltuiala , incepand de la marfa , materii prime si materiale ,chirii , furnizori de utilitati, angajati , contabil , taxe si impozite , rata inflatie ....o sumedenie de...la care poti adauga o cota de risc de 3% pana la 6% )

Ar fi multe de spus .
Inainte vreme se lucra pe bugete ( adica vreau sa spun ca erau obligatorii).
De cand nu mai e obligatoriu doar unele societati mai fac bugete si previziuni .

Nu vreau sa fiu rautacioasa , dar in general am constatat ca nu prea se cer sfaturi inainte de a deschide o afacere . Uneori e tardiv sa te razgandesti .

Succes
eu inainte sa bag actele firmei,am facut un calcul,m-am documentat cam ce vanzare as avea pe zi,toate cheltuielile aferente,inclusiv ce insemna platitor de tva,pt ca eu achizitionez marfa de la pers.juridice,si ele au nevoie sa-si deduca tva-ul,dar o pers.mi-a spus ca trebuia sa trec neplatitor desi eu am facut niste calcule inainte ,un plan de afaceri,si ma pusese putin pe ganduri. Oricum decizia consider ca am luat-o de la inceput in cunostiinta de cauza si nu regret. Termin anul acesta 2 facultati de stiinte economice,dar vreau sa fiu perfect informata pt ca la fac.nu se preda chiar despre tot cu ce ai putea sa te confrunti intr-o afacere si am zis sa intreb niste persoane avizate.
Cred ca persoanele care vor sa puna bazele unei afaceritrebuie sa aiba o pregatire minima in economie.
Va multumesc pt toate raspunsurile si va apreciez pt munca pe care o faceti si pt faptul ca sunteti prompti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum este mai bine pentru un srl neplatitor de tva maritica2 maritica2 am infiintat un srl neplatitor de tva cum este mai bine sa platesc impozitul pe venit sau pe profit? Lunar urmeaza sa platesc chirie pentru spatiu, un ... (vezi toată discuția)
Activitatea unei af sorinnel_25 sorinnel_25 As vrea sa stiu daca pe langa activitatea de baza a unei AF pot sa fie si alte activitati secundare (ca in cazul unui SRL). Care sunt avantajele/dezavantajele ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa pt cazare pensiune si camping ChrisR ChrisR Buna ziua, Am o pensiune si doresc sa o deschid doar pentru cazare fara restaurant (pt a evita controalele exagerate), de asemeni doresc sa deschid si un ... (vezi toată discuția)